Veel betere student door selectie

Het Erasmus Medisch Centrum zegt voor het eerst bewijzen te hebben dat geselecteerde studenten het duidelijk beter doen dan studiegenoten die door loting zijn toegelaten....

Tot nu toe werd nooit bewezen dat selectie nut heeft, maar prof. Ted Splinter, onderwijsdirecteur van het Erasmus MC, en onderzoekster Louise Urlings-Strop zeggen het onomstotelijk bewijs te hebben.

Het Erasmus MC selecteert zijn studenten in twee stappen. In de eerste fase krijgen aspirant-studenten een formulier voorgelegd waarin onder meer wordt gevraagd naar de motivatie om actief te zijn in de gezondheidszorg, en naar activiteiten die de scholieren doen naast hun schoolverplichtingen. Dat kan gaan om uiteenlopende zaken als topsport, muziek of zorgverlening.

Op basis van dit formulier valt de helft van de achthonderd gegadigden af. In de tweede fase worden de resterende aspirant-studenten drie dagen getest op studievaardigheden, en worden er 185 geselecteerd.

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs stelde deze week een lijst op met studies die de komende twee jaar mogen experimenteren met verhoging van het collegegeld en/of selectie aan de poort. Sommige instellingen zullen het komend jaar al tot selectie overgaan, andere in 2006.

Geneeskundestudies mochten al langer een deel van hun studenten selecteren. Dat begon in 2000, naar aanleiding van de commotie om Meike Vernooy, die ondanks haar eindexamenlijst van gemiddeld een 9,6 tot drie maal toe werd uitgeloot voor geneeskunde.

De Tweede Kamer besloot daarop dat de 'domme loting' die gold voor numerus fixus-studies, zou worden aangevuld met het recht van universiteiten en hogescholen zelf studenten te selecteren.

Het aandeel te selecteren studenten is in een paar jaar uitgebreid tot 50 procent, maar de meeste universiteiten hebben nooit van die mogelijkheid gebruikgemaakt. Zij verwachten niet veel heil van selectie. De universiteiten van Utrecht en Leiden waren er wel mee begonnen, maar zijn weer gestopt omdat selectie niet zou leiden tot betere resultaten.

Een veelgehoord bezwaar tegen selectie aan de poort is dat het zo duur zou zijn. Splinter stelt echter dat de besparingen vele malen groter zijn. Een student medicijnen kost twintigduizend euro per jaar. Als dankzij selectie enkele tientallen studenten minder uitvallen, bespaart dat ettelijke tonnen op jaarbasis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden