Veel banen op de tocht bij luchthaven

Door een snel afnemende vraag naar vliegreizen en luchtvrachtvervoer staan er mogelijk vele duizenden banen op de tocht bij het luchthavenbedrijf Schiphol en aanverwante bedrijven....

Schiphol Group maakte dinsdag in een korte verklaring bekend dat het 10 tot 20 procent van de banen bij het luchtvaartbedrijf wil schrappen. Gedwongen ontslagen worden daarbij niet uitgesloten. Bij het bedrijf werken nu nog 2.200 mensen. ‘Sterk dalende vervoerscijfers en toenemende internationale concurrentie noodzaken Schiphol Group tot het aanpassen van de organisatie’, aldus de verklaring.

Schiphol kan nog niet zeggen bij welke activiteiten de banen verdwijnen. ‘Wij zijn bezig met een herijking van onze strategie’, aldus de woordvoerster. Volgende maand zal Schiphol meer bekendmaken bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Schiphol zag vorig jaar het aantal passagiers met 0,8 procent afnemen. Het ging hier om de eerste daling sinds 1947. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een afname van 6 tot 10 procent voor het passagiers- en vrachtvervoer, zo verklaarde topman Jos Nijhuis eerder deze maand bij zijn nieuwjaarstoespraak. Toen maakte hij ook bekend dat bepaalde investeringen in de luchthaven ter waarde van 180 miljoen euro tijdelijk worden opgeschort.

De luchtvaart lijdt zwaar onder de wereldwijde economische recessie. Dat geldt ook voor het luchtvrachtvervoer. Air France-KLM bijvoorbeeld zag vorige maand de vraag naar luchtvracht met 20 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder.

]]>

Het vliegbedrijf heeft een vacaturestop en probeert gedwongen ontslagen te voorkomen door tijdelijk personeel niet meer in te huren. Martinair haalt komend voorjaar twee van zijn zes passagiersvliegtuigen uit de roulatie.

‘De recessie begint zijn tol te eisen. Er gaan zeker banen verdwijnen. Maar hoeveel en of dat gedwongen ontslagen zijn, is nog niet bekend’, zegt een woordvoerster.

Ook andere bedrijven die op Schiphol werkzaam zijn, merken de gevolgen. Bagageafhandelaar Menzies heeft ontslag aangevraagd voor 250 werknemers, de helft van het personeelsbestand.

Vakbond De Unie zet zich schrap voor nog veel meer banenverlies. ‘Het is allemaal buitengewoon verontrustend. Ik denk dat tot nu toe al zeker duizend werknemers hebben gehoord dat hun baan verdwijnt. Dan gaat het vooral om tijdelijk personeel, nu komen de vaste banen in het geding. Niet alleen bij de vliegmaatschappijen maar ook bij de congrescentra, hotels en horeca’, aldus bestuurder Maarten Hoelscher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden