Veel asielzoekers betalen voor mensensmokkel

Van de asielzoekers die naar Nederland reizen, betaalt 60 à 70 procent forse bedragen voor bemiddeling door mensensmokkelaars. Dit blijkt uit cijfermateriaal in het plan van aanpak van het Openbaar Ministerie, dat in juni zal verschijnen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Sorgdrager van Justitie presenteerde het cijfer woensdag in een kamerdebat over mensensmokkel. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat asielzoekers in 30 procent van de gevallen door mensensmokkel naar Nederland kwamen.

De Kamer ging woensdag akkoord met een verhoging van de strafmaat voor mensensmokkel van één naar vier jaar cel. De wetswijziging is nodig omdat de ontwikkeling bij deze vorm van criminaliteit 'buitengewoon snel gaat', zei Sorgdrager. De vorige wetsaanpassing stamt uit 1993.

Volgens Sorgdrager heeft de georganiseerde misdaad greep gekregen op de lucratieve smokkel van mensen die hun land ontvluchten. 'Bemiddelaars' verdienen vele duizenden guldens per asielzoeker. Meestal arriveren zij in Nederland zonder (geldige) identiteitspapieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden