Veel Arabieren delen Bin Ladens grieven tegen VS

Drie weken geleden veroordeelde de Arabische wereld de vliegtuigaanslagen op de Verenigde Staten, en nu veroordeelt ze de Amerikaanse luchtaanvallen op Afghanistan....

Van onze medewerkster Kim Ghattas

Al zijn de demonstraties niet zo heftig als in Pakistan, van Libanon tot Egypte en Saudi-Arabië lijkt iedereen op straat de zelfde gevoelens te delen. Die reactie lijkt enigszins beïnvloed door de woorden van Osama bin Laden die zondagavond werden uitgezonden door de tv-zender Al Jazeera in Qatar. Woorden die de Palestijnse vluchtelingen in Libanon het gevoel geven dat ze tussen twee vuren zitten.

'We gaan al onze zoons Osama noemen', zegt Ula terwijl ze het ontbijt klaarmaakt voor haar gezin. 'Bin Laden is de enige echte moslim en alle Arabische heersers zijn ongelovigen en schijnheiligen, want ze hebben nooit een vinger uitgestoken voor Palestina.' Ula en haar gezin wonen in het vluchtelingenkamp Burj el Barajneh aan de rand van Beiroet.

Haar buurman vraagt zich hardop af waarom Amerikaanse doden zoveel belangrijker zijn dan 'de duizenden doden in Irak en Palestina'. Dat is precies wat Bin Laden zondag zei toen hij bezwoer dat de VS geen vrede zullen kennen zolang Palestina geen vrede kent. Net als Saddam Hussein tien jaar geleden heeft Bin Laden het conflict tussen Israël en de Palestijnen tot inzet gemaakt van zijn oorlog tegen de VS, al was het maar om zoveel mogelijk mensen aan zijn kant te krijgen.

In een sunnitische wijk van Beiroet zegt een man dat hij weliswaar niets opheeft met terrorisme, maar dat hij wel voor gerechtigheid is en dat Bin Laden het zonder meer had over een rechtvaardige zaak. Zelfs in de christelijke wijken van de Libanese hoofdstad vinden de mensen dat Bin Laden wel een beetje gelijk had.

Ook Bin Ladens uitspraak dat dit een oorlog tegen de islam is, wat de Amerikanen ook beweren, is niet aan dovemansoren gesproken. 'Dit is een christelijke kruistocht tegen iedere moslim ter wereld', zegt sjeik Bilal Shaaban, secretaris-generaal van de Tawheed Islami, de grootste organisatie van sunnitische extremisten in de Libanese havenstad Tripoli. 'Het gaat helemaal niet om Bin Laden, het is Washington te doen om de rijkcommen van Centraal Azië.'

De meeste krantencommentaren constateren dat Bin Laden grieven tegen de buitenlandse politiek van de VS heeft vertolkt 'die door mensen waar ook worden gekoesterd, ook al heeft hij zich die grieven wederrechtelijk toegeëigend'. De vroegere hoofdredacteur van de liberale An Nahar waarschuwt dat het ergste wat de wereld kan overkomen is dat Bin Laden uitgroeit tot een van die legendarische tegenstander van de VS, zoals Fidel Castro, Che Guevara en Ho Chi Minh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden