Veel aandacht voor terreur op eerste dag klimaattop Parijs

Op de eerste dag van de klimaattop in Parijs staat naast de opwarming van de aarde ook het mondiale terrorisme centraal. Het door laten gaan van de COP21 is een 'daad van verzet'. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in zijn openingspeech tegen ambtsgenoot François Hollande, die op zijn beurt terrorisme en klimaatverandering de twee uitdagingen van onze tijd noemde.

Ban Ki-moo (L), Hollande en Obama. Beeld ap
Ban Ki-moo (L), Hollande en Obama.Beeld ap

De grootste bijeenkomst ooit onder de paraplu van de Verenigde Naties begon maandag met een minuut stilte voor de slachtoffers van recente terreuraanslagen in Frankrijk, Libanon, Irak, Mali en Tunesië. Tijdens de klimaatconferentie onderhandelen vertegenwoordigers uit 195 landen bijna twee weken over de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde.

VN-chef Ban Ki-moon en Hollande verwelkomden maandagochtend ongeveer 150 staatshoofden. 'Op uw schouders rust de hoop van de gehele mensheid', zei de Franse president bij de opening van de klimaattop tegen hen. Het gevecht tegen terrorisme en de opwarming van de aarde zijn volgens hem nauw met elkaar verbonden; 'de wereldvrede staat op het spel'.

VN-chef Ban Ki-moon hield daarna de aanwezige regeringsleiders voor dat 'een politiek moment als dit misschien niet weer komt'. De conferentie over de opwarming van de aarde moet volgens hem leiden tot een 'duidelijke boodschap' met als langdurig doel de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden te beperken.

Lees ook:

Lees voor het laatste nieuws ons liveblog.

Lees ook:

Meningen genoeg over de verandering van het klimaat, je zou er de feiten bijna door vergeten. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien.

VS vs. China

Obama, president van het land dat na China koploper is wat betreft CO2-uitstoot, zei dat hij zijn verantwoordelijkheid kende om tot een oplossing te komen. En hoe mooi is het, zei hij, als wij hier in Parijs laten zien 'aan hen (terroristen, red.) die onze wereld willen vernietigen, dat wij er alles aan doen die wereld te redden'. China zei dat een klimaatakkoord rekening moet houden met de economische situatie van een land. 'Het mag niet ten koste gaan van armoedebestrijding en levensstandaarden', zei president Xi Jinping.

In tegenstelling tot Obama riep Angela Merkel op tot bindende afspraken. De VS wil zich niet laten vastpinnen door strikte afspraken. Het land wil eigen doelen stellen en die regelmatig laten toetsen, zonder dat er straffen staan op het niet halen ervan. De komende dagen zullen ambtenaren onderhandelen om te komen tot een klimaatakkoord.

In de wandelgangen ging het ook over de strijd tegen terrorisme. Obama sprak met Poetin onder ander over het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië en de rol die de Syrische president Assad daarin kan spelen. Ook de situatie in Oekraïne kwam ter sprak, meldt het Witte Huis.

Poetin en Obama ontmoeten elkaar in Parijs. Beeld epa
Poetin en Obama ontmoeten elkaar in Parijs.Beeld epa

Beveiliging

De veiligheidsmaatregelen rond de top op Le Bourget, ten noordoosten van Parijs, zijn zeer uitgebreid. Het vergaderterrein wordt door 2.800 agenten beveiligd. Frankrijks grenzen, inclusief de luchthavens en havens, worden door nog eens 8.000 beveiligers gecontroleerd.

De politie in de Franse hoofdstad hield tot nu toe ruim driehonderd demonstranten aan. De betogers gaan in tegen een algeheel demonstratieverbod dat geldt vanwege de noodtoestand die is uitgeropen na de aanslagen van 13 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden