Veel aandacht voor abdicatie in Europese kranten

Een zakelijke, hardwerkende en populaire koningin met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat beeld schetsen Europese kranten van koningin Beatrix de dag nadat ze haar troonsafstand bekendmaakte.

Redactie
'Koningin treedt af. Nee, niet die.' De voorpagina van The Guardian verwijst naar de regeerperiode van de eigen vorstin Elizabeth II, die niet van wijken wil weten. Beeld Guardian/Thinkstock, montage DPN
'Koningin treedt af. Nee, niet die.' De voorpagina van The Guardian verwijst naar de regeerperiode van de eigen vorstin Elizabeth II, die niet van wijken wil weten.Beeld Guardian/Thinkstock, montage DPN

Vooral in de Belgische en Duitse media worden de gebeurtenissen in buurland Nederland breed uitgemeten. De Standaard stelt vast dat de toekomstige koning veel vertrouwen geniet. 'De kroonprins heeft zijn wilde jaren gehad, die leverden hem de bijnaam Prins Pils op. Maar die wilde haren is hij al lang kwijt', aldus de Belgische krant.

'Jong geluk'
Ook het Duitse boulevardblad Bild herinnert zich Willem-Alexanders vroegere bijnaam, maar constateert dat hij zich als volwassen man ontwikkelde tot steun en toeverlaat van zijn moeder. Als echtgenoot en vader zag hij zijn populariteit steeds meer toenemen. 'Jong geluk voor Hollands oude troon', kopt het blad dan ook uitbundig. 'De wereld kijkt nu naar Willem-Alexander, zijn Máxima en de kleine prinsessen.'

De Süddeutsche Zeitung vond een Duitse uitdrukking voor het neerleggen van een ambt wel toepasselijk: 'Beatrix zet haar hoed af', luidt de kop van het artikel. Daarin wordt Beatrix beschreven als een hardwerkende vrouw met een 'ijzeren discipline'. In politiek opzicht was Beatrix volgens de Süddeutsche Zeitung 'meer liberaal dan conservatief'. De krant brengt in herinnering dat de koningin altijd pleitte voor tolerantie en haar afkeer van vreemdelingenhaat en populisme niet onder stoelen of banken stak.

Op de fiets
De Britse krant The Guardian beschrijft Beatrix als een van de rijkste vorsten van Europa die zich achter de schermen doet gelden. Ze heeft volgens de krant een 'intense interesse' in de politiek en bezoekt de geheimzinnige Bilderbergconferenties. Tegelijkertijd laat ze graag een 'huiselijke normaliteit' zien door bijvoorbeeld op de fiets door Den Haag te rijden.

Het Spaanse dagblad El País omschrijft Beatrix als een perfectionistisch en gerespecteerd vorstin. Verder blikt het dagblad terug op de geschiedenis van 'Guillermo' en Máxima. Onder de kop 'Hoe in tien jaar de critici te overtuigen'' stelt de krant dat eerst 'niemand een cent gaf' voor de toekomst van hun relatie. 'Ze werd aanvankelijk met argwaan bekeken door het verleden van haar vader, die minister van Landbouw was tijdens de dictatuur van generaal Videla.' Door haar charme, humor en harde werk heeft Máxima het Nederlandse volk voor zich gewonnen, analyseert El País. De 'ietwat saaie' Willem-Alexander profiteerde volgens de krant mee van haar populariteit.

Zakelijke benadering
L'Express uit Frankrijk gaat in op Beatrix' zakelijke benadering van het koningschap. Beatrix positioneerde zich als de 'chef van de BV Nederland'. De krant brengt in herinnering hoe Beatrix zelfs na het ski-ongeluk van zoon Friso 'stoïcijns haar functies bleef vervullen'. Willem-Alexander lijkt volgens L'Express dichter bij het volk te staan dan zijn moeder.

Reacties in de Argentijnse pers op het feit dat Máxima koningin wordt. Beeld ANP
Reacties in de Argentijnse pers op het feit dat Máxima koningin wordt.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden