Column

'Veel 60-plussers zijn veel verder dan leeftijdsboekhouders Nagel en Krol'

Het generatieconflict, de tweedeling jong-oud, is niet nieuw. Hij is er altijd geweest, alleen definiëren we hem nu in kale materiële termen, schrijft columnist Bert Wagendorp.

50Plus-lijstrekker Henk Krol (midden) en 50Plus-voorzitter Jan Nagel (links) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer voorafgaand aan hun beëdiging, in augustus vorig jaar. Beeld null
50Plus-lijstrekker Henk Krol (midden) en 50Plus-voorzitter Jan Nagel (links) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer voorafgaand aan hun beëdiging, in augustus vorig jaar.

In een lange en mooie brief in het katern Vonk richtte onze Yvonne Hofs zich afgelopen zaterdag tot de boze 60-plussers. Ze riep hen op niet zo boos te zijn. Eigenlijk, schreef Hofs, hebben de boze 60-plussers het prima voor elkaar, niet in de laatste plaats doordat jongeren zich scheel betalen aan hun pensioen, hun AOW, hun vut en de hypotheek voor de peperdure woning die ze hebben gekocht van de boze 60-plusser met een godsvermogen.

Misschien kun je wel stellen dat er, sinds de oerknal, voor 60-plussers geen betere plek is geweest om 60-plus te zijn dan het Nederland van 2013. Maar wie realiseert zich nog de deerlijke omstandigheden van de 60-plusser van 1930? Of het lot van menig 60-plusser in arme streken, die vaak al is overleden voordat hij een bóze 60-plusser kan worden?

Overigens werd Adam, de eerste mens, naar verluidt 930 jaar oud - reken maar eens uit wat zijn kinderen hadden moeten dokken als hij op zijn 62ste met de vut was gegaan en het ervan had genomen, met Eva.

Er zijn ook tevreden 60-plussers
Veel 60-plussers zijn zich er overigens van bewust dat ze geramd zitten, zo bleek uit de brieven die Yvonne Hofs maandag in antwoord op haar schrijven mocht ontvangen. Er zijn boze 60-plussers, maar ook veel tevreden 60-plussers. En gelukkig maar, want die kunnen zich tenminste nog een abonnement op de Volkskrant veroorloven.

Lucky devils, behalve natuurlijk dat ze al 65 zijn, 75, 85 of 95, wat toch ook nadelen heeft, vooral waar het de levensverwachting betreft. Jaren en toekomst houden al een eeuwigheid de balans tussen arm jong en rijk oud in evenwicht.

Maar goed, 50Plus staat op tien zetels in de peilingen, een flink aantal boze 60-plussers stemt op de PVV of de SP: de boze 60-plusser vormt een politieke macht van betekenis. En daar verandert één stuk in de Volkskrant niets aan.

En de macht van de boze 60-plussers zal alleen maar toenemen. In NRC Handelsblad stond gisteren de 'bevolkingspiramide' van 2013. Daaruit kon je aflezen dat de leeftijdsgroep tussen 40 en 50 in Nederland nu veruit de grootste is. Die houdt de definitieve machtsovername van de boze 60-plussers en het premierschap van Henk Krol nog tegen.

De boze 60-plusser van morgen
Maar aan de bovenkant van de piramide houden mensen het steeds langer vol en van onderen komen er steeds minder bij: over twintig jaar is half Nederland 60-plus, waarvan vermoedelijk een belangrijk deel bóós 60-plus na alweer een pensioenverlaging en korting op de zorg.

De partij van de boze 60-plussers heet niet voor niets 50Plus: de tevreden 50-plusser van vandaag, is de boze 60-plusser van morgen, luidt het uitgangspunt van partij-ideoloog Jan Nagel (74) - al een leven lang begiftigd met een scherpe neus voor ontevredenheid.

Uiteindelijk schuilt in velen van ons op termijn inderdaad een boze 60-plusser. Maar niet, denk ik, louter vanwege ons bedreigde pensioen. Het zijn, denk ik, ook boosheid op ouderdom en verval en jaloezie op de jeugdige onbezorgde flierefluiters, die ouderen in de armen van populist Krol drijven.

Henk zelf is natuurlijk ook geen god van 24 meer.

Het generatieconflict, de tweedeling jong-oud, is niet nieuw. Hij is er altijd geweest, alleen definiëren we hem nu in kale materiële termen. Als we er echt iets aan willen doen, moeten we ons niet krampachtig concentreren op de pensioenen, maar anders leren denken over ouder worden.

Uit de brieven die gisteren in de Volkskrant stonden bleek dat veel 60-plussers daarmee al veel verder zijn dan de dorre leeftijdsboekhouders Nagel en Krol.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden