‘Vee’ vervangt ‘bio’, veeboeren zijn boos

De term bio-industrie bestaat niet meer en wordt vervangen door vee-industrie, zo hebben dertien dieren- en natuurbeschermingsorganisaties eenzijdig besloten. Volgens Varkens in Nood en Wakker Dier, initiatiefnemers van de naamsverandering, denken veel mensen bij bio-industrie aan de biologische veehouderij. ‘Voor het zonder respect en op grote schaal houden van dieren is de term vee-industrie veel geschikter’, aldus de organisaties, waaronder Natuur en Milieu, de Dierenbescherming en Milieudefensie.

De term biologische veehouderij blijft bestaan voor ‘extensieve veehouderij met dieren die buiten komen en de ruimte hebben’. Varkens in Nood en Wakker Dier hebben in de afgelopen jaren enquêtes uitgevoerd over de kennis bij het publiek van de termen bio-industrie en biologisch. De meerderheid van de geïnterviewden blijkt het verschil tussen de twee niet goed te kennen. ‘Veel mensen zeggen: bio-industrie is goed, want is biologisch’, aldus Hans Baaij van Varkens in Nood.

De term bio-industrie is overigens verzonnen door dierenwelzijnsorganisaties. Zij zochten een Nederlandse vertaling van de term factory farming, die in de jaren zestig in Engeland werd geïntroduceerd om aan te geven dat de intensieve veehouderij fabrieksmatig ging produceren. Omdat ‘industrieboeren’ niet klinkt, werd in Nederland bio-industrie bedacht.

Albert Jan Maat, voorzitter van de agrarische ondernemersorganisatie LTO, kan de actie van de dierenbeschermers niet waarderen. ‘De term vee-industrie is het probleem niet. Maar als je de naam wilt veranderen van een sector, dan is het toch logisch dat je die sector zelf erbij betrekt. Dat is niet gebeurd. Dit is de zoveelste actie om veehouders te pesten. Heel erg grievend voor boeren.

‘De Nederlandse intensieve veehouderij scoort aantoonbaar hoog op dierenwelzijn. Wij werken ook samen met de Dierenbescherming. Maar clubs als Natuur en Milieu en Varkens in Nood geven nooit thuis. Die zijn alleen maar negatief.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden