Vedior gaf in halfjaar winstgroei voorrang

Bij de beursgang van uitzendbureau Vedior beloofde bestuursvoorzitter G. Smit twee belangrijke dingen: winstgroei en een groter marktaandeel. Drie maanden later, bij de presentatie van de eerste halfjaarcijfers als onafhankelijk concern is de winstgroei dik voor elkaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'We hebben een aantal grote klanten niet kunnen behouden door onze prijs. Wij willen toch echt geld verdienen aan een opdracht', zei Smit bij de toelichting op de resultaten. Het wegvallen van een overheidssubsidie op sociale lasten berekent Vedior als een van de weinige uitzendbureaus door aan klanten, maar die kunnen dat niet waarderen.

Ook heeft Vedior in Frankrijk te veel kleine uitzendwinkels die de razendsnelle marktgroei van 31 procent niet konden opvangen - immers, te weinig ruimte voor uitbreiding. Dus groeide Vedior met 24 procent minder snel dan het marktgemiddelde.

Geconfronteerd met zijn belofte zei Smit: 'We hebben in Frankrijk misschien wat te lang gewacht met capaciteitsgroei. Maar we hebben nooit beloofd overal en altijd de markt bij te houden.' Als Vedior had gekozen voor marktaandeel had het winstgevendheid moeten inleveren, waarschuwde hij, en dat wilde hij dit eerste halfjaar beslist niet. Winst maakte het uitzendbedrijf dat in mei werd afgesplitst van detailhandelsconcern Vendex zeker.

Het nettoresultaat steeg met 22 procent tot 93 miljoen gulden. Als een correctie werd gemaakt voor het gebroken boekjaar van de Nederlandse activiteiten, die in de officiële cijfers slechts vijf maanden meededen, steeg de winst zelfs met 29 procent. De omzet steeg bijna even snel, met 21 procent tot 4,1 miljard gulden (26 procent onder vergelijkbare omstandigheden).

Ondanks druk op de marges, die ertoe leidde dat klanten hun uitzendkrachten en schoonmakers tegen steeds minder bemiddelingskosten kunnen inhuren, leidde strakke uitgavencontrole tot een hogere operationele winstmarge van 3,7 procent, vergeleken met 3,3 procent (3,2 procent in de vergelijkbare periode). Vedior streeft naar een operationele winstmarge van tenminste 4 procent om te kunnen wedijveren met grote beursgenoteerde concurrenten als Randstad.

Onder de streep viel op dat de belastingdruk is gestegen van 32,5 tot 36 procent. Vedior verwacht dat die op dat hoge niveau zal blijven. 'De maatregelen die er zijn om dat te verlagen, hebben we op hun plaats staan.'

De groei van de winst en omzet zat vooral in de uitzendactiviteiten; de schoonmaaksector en overige diensten groeiden trager.

Met winstgroei op schema, kan Vedior zich richten op marktgroei die in Frankrijk de afgelopen zes maanden op het tweede plan kwam. Het concern streeft binnen twee tot drie jaar naar een marktaandeel van 20 procent in de vier belangrijkste uitzendmarkten: Frankrijk, Nederland, België en Spanje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden