Vechtsportbonden willen zich nog niet binden aan standpunt over free fight Terpstra aan zet tegen vrije vechters

Het free fight moge de meeste vechtsportbonden een doorn in het oog zijn, een verbod staan ze niet voor. Ze willen zich 'nog geen oordeel aanmeten' over het ongebreideld en tegelijk gereglementeerd aftuigen van tegenstanders....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

NIEUWEGEIN

Binnen de officieel erkende vechtsportbonden gingen al spoedig geluiden op dat ze niet geassocieerd wensten te worden met het free fight of andere wilde vormen van 'legaal' letsel toebrengen. Maar een verbod werd van diverse kanten afgewezen om het toch al lichtelijk louche vrije vechten niet nog verder naar de periferie te verbannen. Om zicht te houden op het verschijnsel dient het verschijnsel gezien te kunnen worden.

Maar over die consensus werd gisteren door de voorzitters van vijf officieel erkende vechtsport-organisaties niet eens gedelibereerd. Aan de orde was een voorlopige standpuntbepaling. En die bleek inderdaad zeer voorlopig en zeer voorzichtig.

Het beraad was geëntameerd door Frans Hoogendijk, de eerste man van de Judo Bond Nederland. Hij was het althans die vorige maand alert reageerde op de afschuw die een free fight-gala in Amsterdam had gewekt bij de staatssecetaris van VWS, Erica Terpstra. Of het vrije vechten wel sport was, had de bewindsvrouwe zich afgevraagd. En of de verruwing in de maatschappij hier niet een te vreemd alibi kreeg.

Terpstra had begrepen dat bij free fight zowat alles geoorloofd is, behalve stompen in het gezicht, bijten en het grijpen naar geslachtsdelen. Dat had ze goed begrepen. Een aberratie maar zo zijn er natuurlijk meer. Moddervechten, wrestling, varianten genoeg. Is kickboksen beschaafder, en waarom boksen wel gedoogd maar 'FF' niet?

In die discussie wensten de voorzitters van de judobond, boksbond, karate do bond, taekwondo bond en de federatie van oosterse vechtsporten zich vooralsnog niet te begeven. De krachtsportbond was in Nieuwegein om onduidelijke reden niet vertegenwoordigd. Voorzitter Ormond van de KNKB had eerder wel laten weten dat Terpstra, als ze de free fight wilde verbieden, ook naar het boksen moest omzien. De KNKB distancieert zich van de FF.

Het ministerie van VWS (voorheen WVC) heeft al eens gewetensvol 'omgezien' naar het boksen en vervolgens een aantal eisen aan de veiligheid van de beoefenaren gesteld.

Voorzitter Kees Los van de NBB ging destijds akkoord en verlangt nog steeds zorgvuldige preventieve maatregelen. De vijf voorzitters in Nieuwegein beklemtoonden dan ook dat ze in hun sporten al het mogelijke doen om schade te voorkomen. Ze voelden zich in feite aangesproken op een 'probleem' dat niet het hunne is.

Het indirecte advies aan Terpstra luidde dan ook dat ze eerst maar eens de reglementen van de free fight moet bestuderen - die beslaan zowaar vijftien pagina's - en dat op z'n minst een gedegen 'evaluatie' nodig is van het gala in Amsterdam. Hoogendijk heeft de indruk dat Terpstra zich vooral door de media heeft laten leiden en heeft de handschoen eigenlijk alleen opgenomen omdat hij er zich als voorzitter van de grootste Nederlandse vechtsport-organisatie verplicht toe voelde.

'Maar ik ben ongewild in de discussie betrokken. Ik ben er ook niet blij mee want om echt te oordelen is meer expertise nodig. Als die er is willen we aan een nader gesprek deelnemen. Maar de vertegenwoordigers van de free fight moeten ook uitleg kunnen geven. Dat is nog niet gebeurd. We kennen hun reglementen nog niet eens.'

'Ook officieel erkende vechtsportorganties zoals de taekwondo-bond kennen een full contact competitie doch daar gelden evenals in de andere bonden strenge reglementen die de beoefenaren zo veel mogelijk tegen verwondingen beschermen.' Hoogendijk voelt er niets voor om in het kielzog van de free fight ook oudere vormen van 'zowat-alles-mag-sporten' te kapittelen.

'Het initiatief voor een nadere discussie ligt niet bij ons. Want het free fight blijft een geheel andere discipline en noch leden of oud-leden van de officiële bonden kun je verbieden om eraan deel te nemen. Zo min als ik een judoka kan verbieden om te gaan boksen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden