Vechtpartijen in Ambon-stad houden aan

In Ambon-stad zijn donderdag opnieuw doden gevallen toen er in verschillende wijken vechtpartijen uitbraken tussen christenen en moslims...

Hoeveel doden er vielen is echter niet duidelijk. Een dominee meldde de dood van 9 christenen sinds woensdag. Een arts sprak van 12 doden sinds maandag.

Volgens christenen zowel als moslims zijn de meeste doden gevallen als gevolg van het ingrijpen van de ordetroepen. De christenen beschuldigen het leger ervan de kant van de moslims te kiezen, de moslims voelen zich belaagd door christelijke soldaten.

Meer dan dertig gewonden liggen in het ziekenhuis. Sommigen hebben kogelwonden, anderen zijn getroffen door stenen, speren of klewangs.

Tientallen huizen werden in brand gestoken door gewelddadige bendes, die zich doof hielden voor de herhaalde orders van de militairen om zich te verwijderen. Een groot deel van Ambon-stad is al verwoest, waaronder de grootste markt en 700 winkels.

Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties dreigt het gebrek aan voedsel - vooral dat aan babymelk - nijpend te worden. De schepen die de haven van Ambon moeten bevoorraden blijven weg. En de winkeliers willen geen grote voorraden opslaan, uit angst dat hun zaak wordt geplunderd.

Indonesië is een overwegend islamitisch land, maar op de Molukken wonen veel protestanten en katholieken. In Ujung Pandang, de hoofdstad van het naburige Sulawesi, gingen duizenden islamitische studenten gisteren de straat op om de boodschap uit te dragen dat ook daar de christelijke minderheid wel eens het doelwit kan worden van gewelddadigheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden