Vechtlustige Gore gooit remmen los

George W. Bush zou nog iets voor liggen in het kiescollege dat de Amerikaanse president aanwijst, maar Al Gore heeft het derde en laatste tv-debat met winst afgesloten, zij het miniem....

Van onze correspondent Bert Lanting

Met een zenuwachtig oog op Wall Street is vice-president Gore begonnen aan de laatste etappe van de presidentsverkiezingen. De vice-president hamerde er gisteren op dat hij van de verkiezingen een referendum wil maken over het economische succes van de laatste jaren, maar werd meteen geconfronteerd met een daling op de aandelenmarkt.

De koersdaling - het was voor het eerst sinds een half jaar dat Wall Street onder de grens van tienduizend punten zakte - was slecht nieuws voor de vice-president, die juist de tv-debatten met zijn Republikeinse rivaal Bush sterk had afgesloten.

Het was alle remmen los voor Gore in St. Louis, in het derde en laatste tv-debat. Met nog drie weken te gaan liggen Gore en Bush nog nek aan nek in de peilingen, maar volgens sommige berekeningen ligt Bush iets voor als het gaat om de verhouding in het kiescollege dat de president aanwijst.

Gore maakte een veel vechtlustiger indruk dan in het tweede debat, waarin hij op aandringen van zijn adviseurs voor een vriendelijke rol had gekozen. Gores medewerkers waren na zijn soms wat pompeuze eerste optreden bang dat hij opnieuw arrogant zou overkomen. Maar de makke variant van Gore bleek nog minder te bevallen.

Ditmaal had Gore kennelijk besloten zich niets van zijn imagomakers aan te trekken en gewoon zichzelf te zijn. Hij viel Bush keer op keer scherp aan en drong de Republikeinse gouverneur een paar keer in het nauw. Achteraf gaven de meeste kijkers Gore de beste cijfers voor het debat, maar het verschil was miniem.

Gore schilderde Bush af als een bondgenoot van de farmaceutische industrie en commerciële ziektekostenverzekeraars (HMO's). Hij verweet Bush dat hij zich verzet tegen maatregelen om de prijs van medicijnen naar beneden te krijgen en de rechten van patiënten tegenover de HMO's te versterken.

De vice-president wreef Bush verder aan dat hij tegen positieve discriminatie voor minderheden is en dat zijn plannen voor een belastingverlaging voornamelijk in het voordeel zullen zijn van de allerrijkste Amerikanen.

Bush had af en toe moeite zich tegen het cijfergeweld van Gore overeind te houden, maar sloeg terug met de beschuldiging dat Gore een 'big spender' is, een typische Democraat met een gat in zijn hand. 'Ik vertrouw de federale regering niet', vatte Bush samen.

Bush probeerde ook munt te slaan uit de agressieve toon van Gore, die verscheidene malen tot de orde moest worden geroepen door Jim Lehrer, de leider van het debat. Af en toe kwam de vice-president op Bush af, alsof hij zijn rivaal probeerde te intimideren.

De gouverneur beloofde dat hij een einde zal maken aan het 'geruzie en het met de beschuldigende vinger wijzen' tussen de Democraten en de Republikeinen. 'De mensen zijn doodziek van alle bitterheid in Washington.'

Na het debat vlogen Bush en Gore meteen door om op stemmenjacht te gaan in het Midden-Westen. Het ziet ernaar uit dat die staten de doorslag gaan geven. De strijd gaat vooral om Pennsylvania en Michigan, maar in ook Florida, waar Bush' broer Jeb gouverneur is, staat de uitslag nog lang niet vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden