Vechten om een handvol oude Joden

Joodse kiezers zijn een belangrijk deel van het electoraat in Florida. Veel oudere Joden wantrouwen Barack Obama...

Zuid-Florida, dat is in een auto met airconditioning over lange, rechte wegen rijden. Langs golfvelden, winkelcentra, en de poorten van de gated communities waar bejaarden uit het noorden wonen. Meteen valt op dat de orthodontist hier Krumholtz heet en de zwembadverkoper Magulick.

In het winkelcentrum tegenover de Century Village, een van de omheinde woonwijken, kun je boodschappen doen bij de Boca Kosher, je gezondheid controleren middels een ‘stand-up MRI’ (kijk televisie tijdens uw scan) of de Chabad Weltman-synagoge bezoeken. Bijna iedereen is oud en praat als in een Woody Allen-film. ‘We komen hier allemaal uit New York’, verklaart een klant van de Bagel Tree deli, waar een goede Reuben-sandwich wordt geserveerd.

Waarom zijn er 650 duizend Joden in Zuid-Florida? ‘Voor het weer. Mijn botten doen pijn’, zegt Steve Horowitz. Met rust wordt hij op het moment niet gelaten. Want, zoals een rabbi in Boca Raton laatst grapte: ‘Het lot van de wereld in de komende vier jaar hangt af van een handvol oude Joden in Century Village.’ Zo was het in 2000 immers (zie inzet).

Dus bekommeren beide kampen zich om de Joodse stem. De New Yorkse comédienne Sarah Silverman heeft in een geestig, veelbekeken internetfilmpje ‘The Great Schlep’ aangekondigd: een oproep aan jonge Joden om ‘met je dikke kont in het vliegtuig naar Florida te stappen’ en daar hun grootouders voor Obama te winnen.

Als haar vele argumenten (‘he is circumsupersized’) niet werken, zegt Silverman, helpt chantage. ‘Als ze op Barack Obama stemmen, komen we dit jaar nog een keer bij ze op bezoek. Als ze dat niet doen, laten we dan hopen dat ze gezond blijven tot volgend jaar.’ Inmiddels hebben ongeveer honderd Joden de reis daadwerkelijk gemaakt. Een van hen moest in ruil voor de stem aan zijn oma beloven dat hij zou trouwen met zijn vriendin.

Want de Joden in Florida staan enigszins wantrouwig tegenover Obama. Naast de bestaande animositeit tussen zwarten en Joden in de VS zijn er de e-mails die beweren dat hij een moslim is. John McCain heeft hem ‘de kandidaat van Hamas’ genoemd, nadat een woordvoerder van de terreurorganisatie Obama had geprezen.

In de Jewish Journal, die in de Bagel Tree deli wordt gelezen, staat een advertentie met een grote foto van de Iraanse president Ahmadinejad, met wie Obama rechtstreeks wil onderhandelen: ‘Bezorgd over Obama? Dat moet u ook zijn.’

‘Je hoeft maar iets over Israël te zeggen of ze worden gek’, zegt Kay Ozur geringschattend. Ze eet zalm met een vriendin, die net als zij Obama stemt. ‘Hij is veel slimmer.’ Vooral Sarah Palin, de Republikeinse running mate, misnoegt haar. ‘Ze is heel dom.’ ‘En ze gelooft in heksen’, zegt haar vriendin, refererend aan de beelden waarop een predikant God vraagt om Palin van heksen te bevrijden, en even later ‘de Israëlieten’ veroordeelt.

Maar Sid Dinerstein, voorzitter van de Republikeinen in het district Palm Beach, reist zaaltjes af om de Joden op het gevaar van Obama te wijzen. Hij verspreidt per e-mail een filmpje waarop de radicale zwarte moslimactivist Louis Farrakhan Obama als ‘de messias’ prijst.

‘We zijn buiten onszelf van angst. Obama wordt de eerste pro-Palestijnse president sinds de geboorte van Israël’, zegt Dinerstein. ‘Hij heeft gedemonstreerd met Farrakhan. Dat is alsof McCain een bijeenkomst van (Ku Klux Klan-leider, red.) David Duke heeft bezocht.’

Obama is zelf in Boca Raton geweest om de Joden gerust te stellen. In Israël zwoer hij het land niet onder druk te zetten en een Iraans atoomwapen te voorkomen. In de Century Village zijn de ‘Jewish Outreach’-coördinatoren van de Obama-campagne hard bezig. ‘Daar wonen twintigduizend Joden, en ze gaan allemaal stemmen’, zegt vrijwilliger Andi Wiener gulzig. Maar haar eigen Joodse moeder heeft ze nog niet kunnen overtuigen, onder meer omdat die eens is beroofd door twee zwarten. ‘En ze hoort steeds weer van anderen dat hij moslim is.’

Obama staat nu op 65 procent van de Joodse stem, tien minder dan John Kerry in 2004. Maar ook in pensioenparadijs Florida slaat de economische crisis toe. Bejaarden zien hun pensioenbeleggingen slinken. ‘Ik verlies elke dag geld’, roept Betram Silverman uit, in de hitte buiten de schoonheidssalon waar zijn vrouw zit. Hij wantrouwt Obama, maar de regering is ‘een stel idioten’. ‘Het is als altijd weer een keuze uit twee kwaden. Dan is Obama nog de beste gok.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden