Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Vechten om de aandacht van de premier

Jesse Klaver en premier Rutte in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Goedemiddag, 

Nederland is een oorlogsheld rijker. Intussen vechten Lodewijk Asscher en Jesse Klaver om de aandacht van Mark Rutte en waarschuwt de Belastingdienst dat de grenzen van het improviseren zijn bereikt. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

GESPREK VAN DE DAG
Rutte III vleugellam?

Het kabinet kan niet zeggen dat het niet gewaarschuwd was. ‘Twaalf jaar lang wisten de monteurs van de Belastingdienst het technisch verouderde Nederlandse belastingapparaat met elastiekjes en plakband draaiende te houden’, aldus verslaggever Yvonne Hofs. ‘Maar alle pogingen tot vernieuwing van de ict mislukken of lopen vertraging op. Onvermijdelijk komt er dan een moment dat er zoveel schroefjes en moertjes tegelijk van de machine afvallen, dat complete onderdelen het begeven. Dat punt lijkt nu bereikt, met alle gevolgen van dien.’

Het ingrijpendste gevolg: de overheid dreigt vleugellam te worden op fiscaal gebied. Het kabinet kan na dit jaar mogelijk geen substantiële wijzigingen meer doorvoeren in onder andere de energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting bpm en de schenk- en erfbelasting. Ook het invoeren van nieuwe belastingen op deze terreinen wordt dan moeilijk, zo niet onmogelijk. De uitvoering van het Regeerakkoord, dat zal waarschijnlijk nog wel gaan, maar daar weer op variëren is waarschijnlijk te veel gevraagd. En dan moeten het pensioenakkoord en het klimaatakkoord nog komen...

MAN VAN DE DAG
Ridder Roy de Ruiter

Even dreigde het elitaire gezelschap van ridders in de Militaire Willems-orde uit te sterven, toen alle ridders  in het vorige decennium overleden waren of hoogbejaard. Koning Willem-Alexander blijkt echter vastbesloten om zoiets niet te laten gebeuren. Nadat zijn moeder met de uitbreiding begon en Marco Kroon tot ridder sloeg, volgde Willem-Alexander met Gijs Tuinman, het volledige Korps Commandotroepen en vandaag met apache-piloot Roy de Ruiter (36).  Hij krijgt op 31 augustus de Militaire Willems-Orde, de allerhoogste dapperheidsonderscheiding van de krijgsmacht en zal daarna door het koninklijk huis en militairen worden aangesproken als ridder. 

Roy de Ruiter in zijn toestel. Beeld Ministerie van Defensie

Apache-vlieger De Ruiter wordt geridderd vanwege ‘meerdere uitzonderlijke heldendaden’ tijdens de Uruzgan-missie in Afghanistan, zegt minister Ank Bijleveld van Defensie. Koning Willem-Alexander zal persoonlijk op 31 augustus bekendmaken wat die heldendaden zijn. ‘Hij mag dat eerste doen, zo staat het in het reglement.’ Zelfs De Ruiter tast nog in het duister waarom deze eer hem ten deel valt. ‘Ik heb wel een vermoeden, maar er zijn zoveel missies waaraan ik heb meegedaan.’ De Ruiter werd tussen 2004 en 2009 zes keer uitgezonden naar het door oorlog verscheurde land, waar de Apaches een belangrijk wapen waren van de Nederlandse troepen:

Tegenover verslaggever Natalie Righton benutte De Ruiter vandaag  alvast de gelegenheid van de bekendmaking om - heel voorzichtig - zijn ongenoegen te uiten over de teloorgang van de krijgsmacht in de afgelopen jaren. De Ruiter woont sinds enkele jaren in Oman met zijn vrouw en twee kinderen. Hij werkt daar als instructeur-vlieger voor de Royal Oman Police. Voor dat werk voert hij onder meer reddingsoperaties plus ambulance- en brandbestrijdingsvluchten uit. De Ruiter verliet Defensie in 2013 omdat hij na ‘veertien jaar iets anders wilde’, maar ook vanwege de aanhoudende bezuinigingen en ‘de richting die de organisatie daardoor uitging.’

TREND VAN DE DAG
Anticiperen op gedoogsteun

Het is hier al eerder vastgesteld: de ooit zo duidelijke verhoudingen op het Binnenhof zijn niet meer wat ze geweest zijn. In de zoektocht naar meerderheden zijn we er al bijna aan gewend dat iedereen met iedereen regeert (D66 met de ChristenUnie!), maar ook binnen een regeerperiode wisselen partijen inmiddels gretig van rol. Regeren in Nederland ontwikkelt zich in rap tempo tot een groepsactiviteit.

Zo meldden zich dit weekend, los van elkaar, Jesse Klaver én Lodewijk Asscher met het aanbod om Rutte III te gaan steunen. Beiden vinden het na acht maanden toch wat eenzaam worden aan de zijlijn en hengelen naar de aandacht van de minister-president. Mocht die nou volgend jaar zijn nipte meerderheid in de Eerste Kamer verliezen, dan staan GroenLinks en de PvdA klaar om in te springen.

Niet voor niets, dat spreekt voor zich. Klaver wil de btw-verhoging voor 2019 van tafel, alsmede de afschaffing van de dividendbelasting. Asscher op zijn beurt wil de verlaging van de huurtoeslag geschrapt zien en het eigen risico in de zorgverzekering omlaag. Beiden eisen de intrekking van het plan om gehandicapten onder het minimumloon te betalen.

Dagkoersenvoorspelling: binnenkort volgen 50Plus en Denk en wordt het eisenpakket opgeschroefd (de AOW-leeftijd omlaag, de lerarensalarissen omhoog, het referendum gered). En de premier? Die wacht rustig de uitslag af van de provinciale verkiezingen op 20 maart en beslist dan of het regeerakkoord echt moet worden opengebroken en hoe groot zijn nieuwe coalitie dan precies moet zijn.

Lodewijk Asscher en Jesse Klaver eerder dit jaar in de Tweede Kamer in debat met premier Rutte. Beeld ANP

GAST VAN DE DAG
Kate Raworth

Het is een bescheiden trend: Kamerfracties die internationale wetenschappers uitnodigen, in de hoop dat ook de collega’s van andere partijen aangestoken worden door hun gedachtegoed. Opmerkelijk: het gaat doorgaans om economen die kritiek uiten op het vrije markt-kapitalisme. Zo maakte GroenLinks goede sier met de Franse econoom Thomas Piketty, en haalde de ChristenUnie Bruno Roche, de Marsfabrikant die winstbejag uit de sfeer van vanzelfsprekendheid wil halen.

De Britse econoom Kate Raworth, maandag in de Tweede Kamer op uitnodiging van de Partij voor de Dieren, zit in dezelfde hoek. Ze maakt furore met haar boek Donuteconomie, een felle kritiek op de economische wetenschap die in haar ogen geobsedeerd is door economische groei en de hegemonie van de markt. Haar perspectief: meer aandacht voor ontplooiing en een leefbare aarde.

Zo’n honderd belangstellenden kwamen maandagmiddag bijeen in de Groen van Prinstererzaal. Samen met negen Kamerleden, onder wie drie van de Partij voor de Dieren. Liberalen – VVD en D66 – vertoonden zich niet. Raworth, professor aan de Oxford University, hield een optimistisch verhaal: ‘We gaan onze economie veranderen en dat gaat leuk worden.’

Haar Donuteconomie krijgt uit wetenschappelijke kringen veel kritiek. Te weinig financiële onderbouwing, is dan het bezwaar; bovendien ontbreekt het politieke perspectief. In plaats daarvan etaleert Raworth veel hoop op een mentaliteitsverandering. Een begin daarvan ziet ze bij bedrijven als Unilever en de Triodos Bank. Marianne Thieme was er blij mee: ‘We hebben denkers als u nodig om ons de weg te wijzen.’

Kate Raworth Beeld Sophia den Breems.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze brief voortaan automatisch per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden