Vecht ontslag altijd aan

Tegelijk met het nieuwe Groene Boekje voor de Nederlandse taal werd op 1 augustus een wet tegen misbruik van sociale zekerheid van kracht....

YVONNE BERKELJON

Een anti-misbruikwet zou op zijn plaats zijn, als het bij zulke ontbindingen altijd zou gaan om een één-tweetje tussen werkgever en werknemer om de laatste nog even snel een uitkering te bezorgen. Meestal zijn er echter wel degelijk evidente redenen voor het ontslag, zoals reorganisaties of zakelijke verschillen van inzicht.

Beide partijen zien beëindiging van het dienstverband als onvermijdelijk, maar willen die graag zo vriendelijk mogelijk houden: een volwassen vertrekregeling, zonder onnodig hanengevecht in de rechtszaal.

Verwijtbaar werkloos is echter vanaf 1 augustus iedere werknemer die eigenlijk wel in dienst had kunnen blijven - en dat is bijna altijd het geval. De WW-uitkering moet dan blijvend en geheel worden geweigerd. Vooruit dan: degene die misschien toch niet helemaal in dienst kon blijven, krijgt een half jaar een halve uitkering.

De ex-werknemer die met een pro forma-ontbindingsbesluit van de kantonrechter een WW-uitkering aanvraagt, heeft meteen de schijn tegen. Want in alle gevallen moet worden onderzocht of de werkloosheid verwijtbaar is, en in welke mate. Beoordelingscriteria staan echter noch in de wet, noch in de uitvoeringsbesluiten.

Niemand weet dus wat verwijtbaar is, en in hoeverre - uitvoerders niet, en werknemers al helemaal niet. Vanaf nu moet elke werknemer die met ontslag wordt bedreigd er de beuk in gooien - met of zonder advocaat, maar in elk geval met bijbehorend juridisch (schijn)gevecht. Niet leuk voor betrokkenen, voor kantonrechters evenmin.

De wetgever gaat er geheel aan voorbij dat voor de meeste werknemers ontslag een hard gelag blijft, en de aanvraag van een WW-uitkering een vernedering. Twijfelachtig is ook, of het aantal ontmaskerde fraudeurs in enige verhouding staat tot de extra kosten en overlast.

Discutabele, onduidelijke wetgeving met onvoorspelbare resultaten: het lijkt de tussen-n wel.

Yvonne Berkeljon

De auteur is advocaat in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden