VEB zingt te hoog

Met luid trompetgeschetter opende maandag de VEB, de Vereniging voor Effectenbezitters, de aanval op de Antilliaanse Orco Bank. De bank kreeg een ultimatum voorgeschoteld van de belangenvereniging, die een spectaculaire actie in gedachten heeft: via een vijandig bod, uitgebracht door Bank Labouchère, moet de geldkas, waaruit Orco Bank hoofdzakelijk bestaat,...

De hoge beschermingsmuren rond de beleggingsinstelling moeten het door tromgeroffel begeven, hoopt de VEB. De belangenvereniging schermt onder meer met een juridische vondst, die een statutaire bepaling om zeep moet helpen waarmee veel bedrijven zich plegen te beschermen. Slaagt de opzet, dan zou dat een belangrijke precedentwerking kunnen hebben, zo tamboereert de VEB.

Die stoere taal kan niet verhullen dat de belangenvereniging zich in deze strijd in een merkwaardige positie heeft begeven. De VEB heeft het imago op te komen voor kleine aandeelhouders, maar stort zich in dit geval in de armen van een grootaandeelhouder, wiens reputatie allerminst onomstreden is: de Amsterdamse vastgoedhandelaar Jaap Kroonenberg, die 'Zwarte' Joop de Vries, koning van de Wallen, ooit aanduidde als 'mijn beste gabber'.

Op zich is die coalitie begrijpelijk, want Kroonenberg heeft een-derde van de certificaten van Orco, terwijl de VEB zelf weliswaar 1100 certificaathouders tot actie heeft weten te bewegen, maar zij vertegenwoordigen nog geen 20 procent. Alleen met de steun van Kroonenberg is er enige kans van slagen.

De belangen van Kroonenberg lopen parallel met die van onze certificaathouders, luidt dan ook het betoog van VEB-voorzitter Robert de Haze Winkelman. Maar de ìnkeurige VEB-voorzitter heeft in dit geval gekozen voor een wel zeer nauwe samenwerking.

Het zenuwcentrum van de gelegenheidscoalitie bevindt zich op de Amsterdamse Apollolaan, waar een advocatenteam van Loeff Claeys Verbeke De Haze Winkelman de te volgen strategie influistert. Dat team bestaat uit de huisadvocaten van Kroonenberg. Vergenoegd kan de omstreden handelaar toezien hoe de brave belangenvereniging voor zijn karretje wordt gespannen.

De voornaamste juridische vondst die de VEB presenteert, illustreert aardig het parket waarin de belangenvereniging zich heeft gemanoeuvreerd. In de Orco-statuten wordt bepaald dat een natuurlijk persoon niet meer dan 1 procent van de gewone aandelen mag bezitten. Met die bepaling beschermen zich heel wat bedrijven.

Onderdeel van het plan om een vijandig bod op Orco uit te brengen is de omzetting van de certificaten in gewone aandelen. Gebeurt dat, dan overtreedt Kroonenberg met zijn grote belang ruimschoots de regel uit de statuten.

Zijn advocaten hebben nu bedacht een grote groep van stromannen in te schakelen waarvan ieder minder dan een procent van het Kroonenberg-pakket tijdelijk krijgt. Die creatieve, maar ook betwistbare vondst mag de VEB nu verkopen als een unieke aanval op een van de beschermingsmuren van Orco.

Ook andere reputaties dan die van de VEB dreigen in de Orco-strijd averij op te lopen. Kenmerkend voor de Orco-strijd is dat good guys zaken moeten doen met bad guys - en dat is meestal goed voor enkele bebloede koppen.

ABN Amro verkeert ook in een hachelijke positie. De bank heeft aangegeven een bod op Orco uit te zullen brengen, maar zich nog niet vastgelegd op een hoogte. Volgens de VEB zal dat hooguit 75 gulden bedragen, tien gulden te weinig.

Het bod van ABN Amro is zo laag, zo stelt de VEB, omdat de bank te hoge kosten rekent en zich bovendien te welwillend opstelt tegenover de Orco-top, directeur C. Broere en president-commissaris W. Guis. Dat tweetal heeft zichzelf riante managementcontracten gegeven.

ABN Amro is bereid om die contracten voor 20 miljoen gulden af te kopen, stelt de VEB en dat vindt de belangenvereniging 'irreëel en niet fatsoenlijk'. Die morele verontwaardiging is wellicht terecht, maar kan niet verhullen dat ook de VEB zich op glad ijs heeft begeven.

Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden