VEB laakt Vendex voor certificering aandelen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft ernstige kritiek op de manier waarop Vendex International binnenkort naar de beurs gaat. Vooral het feit dat de aandelen van het concern gecertificeerd zijn, is de VEB een doorn in het oog....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Door de aandelen te certificeren, ontneemt Vendex de toekomstige aandeelhouders elke invloed', zegt E. Vervuurt van de VEB. Het stemrecht is voorbehouden aan het administratiekantoor dat de aandelen houdt en certificaten uitgeeft. Alle beursgenoteerde bedrijven hebben zich beschermd tegen vijandige overnames, maar daarvoor heeft Vendex volgens haar geen certificering nodig. Het bedrijf heeft het statutaire recht preferente aandelen te plaatsen bij een bevriende stichting en bovendien geldt het structuurregime. Volgens Vervuurt is dat 'ruim voldoende'.

De afgelopen jaren is veel kritiek gekomen op de enorme hoeveelheid constructies waarmee beursbedrijven zich hebben beschermd. Enkele jaren geleden besloot het beursbestuur dat nog slechts twee constructies zijn toegelaten. Het structuurregime, waar alle grote vennootschappen onder vallen, valt daarbuiten. Volgens die wettelijke regeling kunnen bestuurders alleen worden benoemd en ontslagen door de raad van commissarissen.

Vrijdag beslissen de aandeelhouders van Vendex, voornamelijk leden van de oprichtersfamilies Vroom, Dreesmann, Peek, Barge en Vehmeier, tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering over een statutenwijziging. Deze is nodig voor de beschermingsconstructies. De VEB hoopt dat de aandeelhouders de voorstellen van de raad van bestuur zullen afwijzen.

'Vendex mist de kans zich te profileren als een jong en progressief beursfonds, maar plaatst zich in de hoek van de ondernemingen met statuten uit vervolgen jaren', sneert Vervuurt. 'Het is vanuit VEB-oogpunt uitermate teleurstellend dat zelfs een onderneming die anno 1995 toetreedt tot de beurs, zich van de achterhaalde vestigingswal certificering voorziet.'

Van ongeveer eenderde van de hoofdfondsen op de effectenbeurs van Amsterdam zijn de aandelen gecertificeerd. Dat zijn onder meer Gist-brocades, Bolswessanen, ING en Wolters-Kluwer.

Eind maart eindigt de looptijd van het fondsenregelement van de beurs, waar in bijlage X de opeenstapeling van beschermingsconstructies is geregeld. Het beursbestuur en de vereniging van beursbedrijven VEUO onderhandelen over een nieuwe regeling. Over de uitkomst daarvan is nog niets bekend. De VEB is druk aan het lobbyen.

'Wij hebben geen behoefte om nog voor de aandeelhoudersvergadring met de VEB te gaan discussiëren. Dat doen we liever met de aandeelhouders', laat de woordvoerder van Vendex weten. 'Wat wij voorstellen, is wat ordentelijke beursfondsen past.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.