VB hoopt op lijfsbehoud met koop Demenkovitsj

Slechts een enkele verstokte supporter keek maandagavond vanachter de dranghekken toe, toen hij even na zevenen met een uitdrukkingsloos gezicht uit de catacomben van het stadion draafde en voor het eerst zijn stalen noppen in de krijtlijnen van Vejles voetbalstadion drukte....

WIM DE JONG

Wat afzijdig van de rest van het elftal begon Edoeard Demenkovitsj, de 1.80 meter lange Witrus van Dynamo Minsk, aan zijn laatste proefwedstrijd voor Vejle Boldklub (VB), dat vandaag of morgen besluit of de forsgebouwde middenvelder gecontracteerd wordt.

Is dat het geval, dan zal de nieuwe aanwinst waarschijnlijk al direct in de basis staan, wanneer Vejle komende zondag na drieëneenhalf jaar afwezigheid zijn comeback in de Deense Pepsi Cola Superliga maakt met een duel tegen Brndby, de nu al gedoodverfde landskampioen.

In elk geval staat vast dat trainer Ole Fritsen tijdens het juist afgesloten, achtdaagse trainingskamp bij het Duitse FC Braunschweig genoeg van Demenkovitsj heeft gezien om hem erbij te willen. Fritsen, maandag: 'Hij is sterk en staat op het technische en tactische vlak absoluut zijn mannetje. En, ook belangrijk: hij zou prima in het team passen.'

De aankoop kan feitelijk alleen nog afketsen op de prijs die Dynamo Minsk voor de speler vraagt. Over de hoogte daarvan wil VB-manager Elgil Jensen, inmiddels begonnen aan zijn 36ste seizoen als bestuurder, nog niets mededelen. De pater familias van VB onderhandelt nog over de transfer met de voorzitter van de honderd leden tellende vereniging van clubsponsors.

Jensen: 'Laat ik het er vooralsnog op houden dat Demenkovitsj een heel zware jongen voor ons is. We zullen er echt diep voor in de buidel moeten tasten.' Ook over die andere versterking die Fritsen voor Vejle Boldklub op het oog heeft, de nu nog in Hongarije actieve Kenneth Christiansen, bestaat binnen het bestuur nog de nodige onzekerheid.

Zo de financiële middelen er al zijn, dan nog zullen de grote geldschieters van de club hun twijfels houden. Wat dat betreft ligt het debâcle in de periode 1991-1993 nog kakelvers in het geheugen: zelfs topaankoop Praeben Elkjar, oefenmeester Allan Simonson en de in VB geïnvesteerde Stimorol-miljoenen konden in die zwarte jaren niet verhinderen dat meervoudig bekerwinnaar en landskampioen VB wegkwijnde in de eerste divisie.

Ole Fritsen, die ooit speelde bij GVAV Groningen (Nederland), belooft aan de vooravond van de nieuwe Superliga-competitie dat hij alles in het werk zal stellen om VB uit de degradatiezone te houden. De in oktober vorig jaar voor de derde maal bij de club in dienst genomen trainer wil 'overleven' met offensief voetbal, daarbij niet al te zeer gehinderd door de wetenschap dat hij dat moet proberen met een team waarin de meeste spelers nog maar net haar onder hun neus hebben.

Ook manager Jensen wenst daar vooralsnog geen punt van te maken. 'Natuurlijk is het elftal overwegend jong, maar Fritsen heeft het voordeel dat hij al werkte toen zij pupillen waren. Hij kent hun capaciteiten, en zij hebben op hun beurt een groot vertrouwen in hem. Het zal zeker goed gaan. En ook al zijn ze dan misschien nog niet helemaal klaar voor het grote werk, er leeft weer wat in het elftal. Er heerst een uitstekende sfeer.'

De hoop van VB is vanaf zondag met name gevestigd op het ontluikende talent van libero Thomas Gravesen (19), middenvelder Alex Nrlund (20) en aanvaller Jesper Sgaard (19). Met de enorme ervaring van de vorig jaar van Saint-Etienne (Frankrijk) overgenomen John Sivebaek, die eerder ook voor Manchester United uitkwam, moet het Superliga-avontuur van Vejle Boldklub in goede banen kunnen worden geleid.

En liefst ook met Demenkovitsj in de gelederen, natuurlijk. 'Hij zal de opmars van VB net dat beetje extra publiciteit mee kunnen geven', zegt Ejgil Jensen. 'Zaten we in de beroerde jaren op duizend bezoekers per wedstrijd, nu durven we al te rekenen op een vaste bezetting van zesduizend man. Wanneer we gaan opvallen in de competitie en de televisie komt weer kijken, dan zul je zien dat we weer veel meer voetballiefhebbers in Vejle voor ons kunnen winnen.'

Wim de Jong

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden