NIEUWS

Vaticaan verbiedt inzegenen van homohuwelijken

De katholieke kerk verklaarde maandag dat homoseksuele relaties niet ingezegend mogen worden. Paus Franciscus, die zich eerder nog vooruitstrevend uitliet over homoseksualiteit, ondertekende de verklaring.

Angelo Albanesi (links) en Pier Giorgio De Simone wachten op de voltrekking van hun geregistreerd partnerschap tijdens een ceremonie in Rome, 2015. Beeld AP
Angelo Albanesi (links) en Pier Giorgio De Simone wachten op de voltrekking van hun geregistreerd partnerschap tijdens een ceremonie in Rome, 2015.Beeld AP

‘God zegent geen zonde’, schrijft het Vaticaan. ‘Er is absoluut geen reden om homoseksuele relaties te beschouwen alsof ze lijken op Gods plan voor het huwelijk en de familie.’ Homoseksuele individuen mogen zelf wel gezegend worden, maar hun relaties niet. De kerk wil niet de indruk wekken ‘een keuze en een levensstijl goed te keuren en aan te moedigen die niet volgens Gods plan zijn’.

De discussie over inzegeningen speelt al jaren in de katholieke kerk, vooral in Noord-Europa en de Verenigde Staten. De Vlaamse kardinaal Jozef De Kesel sprak zich in 2018 uit als voorstander van het inzegenen van homohuwelijken. Ook in Duitsland is inzegening op verscheidene plekken mogelijk, zonder dat daarvoor toestemming gegeven is vanuit Rome. De gemeenschappen waar dit gebeurt worden nu teruggefloten door de verklaring van de moederkerk.

‘Kinderen van God’

De veroordelende verklaring komt een paar maanden nadat paus Franciscus zich in de documentaire Francesco (oktober 2020) juist andermaal uitsprak als voorstander van samenlevingscontracten voor mensen van gelijk geslacht. Hij noemde homoseksuelen ‘kinderen van God’ en benadrukte dat ze de mogelijkheid moeten hebben om een wettelijke verbintenis aan te gaan.

Nadat de film uitkwam kreeg de uitspraak veel aandacht in de media, waarna de katholieke kerk zich genoodzaakt voelde te benadrukken dat het om een oud interview ging. De kerk liet weten dat het niet betekende dat de paus van standpunt was veranderd. Hij is altijd een tegenstander van het homohuwelijk geweest, maar toonde zich al in 2014 een voorstander van samenlevingscontracten.

Ook kort na zijn aantreden in 2013 maakte Franciscus zich meteen populair buiten de katholieke kerk met zijn voor een paus opvallend milde uitlatingen over homoseksualiteit. ‘Wie ben ik om hen te veroordelen? Homoseksuelen zouden niet gemarginaliseerd moeten worden, maar geïntegreerd in de maatschappij.’

Hij mag dus progressiever klinken, maar in zijn handelen wijkt paus Franciscus niet veel af van zijn voorgangers. Dat bevestigt ook deze nieuwe verklaring weer, waarin hij bij zijn standpunt blijft dat er voor homoseksuele verbintenissen geen plaats is binnen de kerk. ‘Dit is geen vorm van onjuiste discriminatie’, neemt het Vaticaan alvast een voorschot op kritiek, ‘maar een herinnering aan de waarheid van de liturgie’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden