'Vaticaan: seksueel misbruik geheim'

Het Vaticaan heeft zijn onderdanen veertig jaar geleden opgedragen om gevallen van seksueel misbruik van kinderen door priesters geheim te houden, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CBS woensdag....

Van onze buitenlandredactie

In een vertrouwelijk beleidsdocument uit 1962, waarvan CBS een kopie zegt te hebben, schrijft de kerkleiding dat schending van de geheimhoudingsplicht kan leiden tot excommunicatie.

Het stuk, dat is geschreven door kardinaal Alfredo Ottaviani, gaat onder meer in op het 'ergste misdrijf' in de confessionele relatie: 'seksueel misbruik gepleegd door een priester' of pogingen daartoe 'met jongeren van beide seksen of met dieren'. Bisschoppen moeten deze zaken 'in het grootste geheim' afhandelen. Iedereen, óók het slachtoffer, dient het geheim voor zich te houden, 'op straffe van excommunicatie'.

Het Vaticaan is momenteel mikpunt van kritiek vanwege zijn apathische houding ten opzichte van priesters die zich seksueel hebben misdragen. Afgelopen jaar kwamen in Europa en de VS talrijke gevallen van seksueel misbruik door priesters aan het licht, die waren toegedekt door bisschoppen. In de VS zijn in een jaar tijd in verband hiermee zeker vierhonderd priesters opzij geschoven.

Larry Drivon, een advocaat die de belangen van slachtoffers van priesters behartigt, noemde het document tegenover CBS een 'blauwdruk voor misleiding'. De woordvoerder van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, monseigneur Francis Maniscalco, ontkende dit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden