Vaticaan pakt man met geheime stukken op

De Gendarmerie van Vaticaanstad heeft vrijdag een persoon aangehouden die in het bezit bleek van diverse vertrouwelijke documenten van de pauselijke ministaat. De arrestatie volgt op maandenlange spanningen in het Vaticaan vanwege anonieme onthullingen over een machtstrijd binnen het kardinalencollege en een mogelijk moordcomplot tegen paus Benedictus XVI.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - Daarnaast lekten diverse geheime stukken uit over corruptie en witwaspraktijken bij de Vaticaanse Bank, die donderdag zijn topman Ettore Gotti Tedeschi de laan uitstuurde.

Het Vaticaan heeft niets bekendgemaakt over de aangehouden persoon of de documenten die bij de arrestatie zijn gevonden. Diverse Italiaanse media meldden vrijdag dat de opgepakte persoon als butler werkte in het officiële woon- en werkpaleis van paus Benedictus XVI. Het Vaticaan zit in zijn maag met de uitgelekte berichten, die door woordvoerder Federico Lombard zijn vergeleken met de stroom onthullingen van de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Paus Benedictus XVI stelde eerder dit jaar een speciale commissie in om het lekken van documenten vanuit Vaticaanstad, dat geheel wordt omsloten door de Italiaanse hoofdstad Rome, te onderzoeken. Daarnaast heeft het Vaticaan met stevige juridische stappen gedreigd tegen al diegenen die meewerken aan 'Vatileaks' en werd het onthullen van Vaticaanse geheimen gekarakteriseerd als 'criminele handeling'.

Dit dreigement heeft de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi er niet van weerhouden vorige week een boek te publiceren met allerlei nieuwe onthullingen over het Vaticaan. In Nuzzi's boek Sua Santità ('Zijne Heiligheid') worden zelfs persoonlijke en veelal geheime brieven van de kerkvorst van de rooms-katholieke kerk gepubliceerd. Ook stonden er weinig flatterende opmerkingen in over Ettore Gotti Tedeschi, sinds september 2009 voorzitter van de Vaticaanse Bank.

Deze onthullingen hebben naar alle waarschijnlijkheid een rol gespeeld bij het plotselinge ontslag van de 67-jarige Tedeschi door de raad van bestuur van de Vaticaanse Bank. Deze zegde unaniem het vertrouwen in hem op omdat hij zou hebben gefaald 'bij de uitvoering van diverse fundamenteel belangrijke taken'. Tedeschi moest de Vaticaanse Bank afhelpen van zijn imago van obscure offshore bank en ervoor zorgen dat de bank op de lijst komt van landen die voldoen aan de regels voor financiële transparantie.

De Vaticaanse Bank raakte twee jaar geleden in opspraak toen Italiaanse opsporingsautoriteiten een onderzoek begonnen naar anonieme rekeningen die mogelijk fungeerden als dekmantel om fraude en belastingontduiking te verbergen. Hoewel paus Benedictus XVI de Italiaanse kardinaal Attilio Nicora benoemde als financiële waakhond, werd de Vaticaanse Bank opgenomen op een lijst van 68 staten die wegens verdenking van witwaspraktijken in het oog worden gehouden.

De Vaticaanse Bank heeft sinds de oprichting in 1942 diverse schandalen gekend. Het beroemdste is het faillissement in 1982 van de Banco Ambrosiano, waarvan de bank van het Vaticaan meerderheidsaandeelhouder was. Topman Roberto Calvi, bijgenaamd 'De bankier van God', werd destijds dood teruggevonden, opgehangen onder de Blackfriars brug in Londen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden