Vaticaan krijgt 'misbruiktribunaal'

Het Vaticaan krijgt een apart tribunaal voor de beoordeling van beschuldigingen tegen bisschoppen die seksueel misbruik van kinderen hebben toegelaten of geprobeerd te verbergen. Dit heeft de Rooms-Katholieke Kerk bekendgemaakt, die daarmee tegemoet komt aan de wens van slachtoffers.

De aartsbisschop van Granada Francisco Javier Martinez en enkele priesters liggen voor het altaar om vergiffenis te vragen voor de vele gevallen van kindermisbruik in de Rooms-katholieke Kerk. Beeld reuters
De aartsbisschop van Granada Francisco Javier Martinez en enkele priesters liggen voor het altaar om vergiffenis te vragen voor de vele gevallen van kindermisbruik in de Rooms-katholieke Kerk.Beeld reuters

Slachtoffers willen al jaren dat de kerk in actie komt om bisschoppen verantwoording te laten afleggen voor misbruik, ook al zijn ze daar persoonlijk niet verantwoordelijk voor. De wetten van de Kerk kenden al straffen voor bisschoppen die hun taken niet vervullen, maar voor zover bekend heeft het Vaticaan nog nooit een bisschop bestraft die een kindermisbruiker de hand boven het hoofd hield.

Wel aanvaardde paus Franciscus in april het ontslag van de Amerikaanse bisschop Robert Finn uit Kansas City, die was veroordeeld omdat hij geen aangifte had gedaan van kindermisbruik door de geestelijk Shawn Ratigane.

Het nieuwe tribunaal komt onder auspiciën van de Congregatie voor de Geloofsleer, vaak bestempeld als de 'waakhond van het geloof'. De Congregatie moet toezien op de rechte leer van de Kerk en is de opvolger van de inquisitie, die in 1542 werd opgericht en vooral bekend werd door haar veroordeling van ketters.

Waarschuwing
Eerder dit jaar publiceerde paus Franciscus een brief waarin hij geestelijken waarschuwde dat 'in de kerk absoluut geen plaats is voor diegenen die minderjarigen misbruiken'. Ook herinnerde hij bisschoppen en leiders van religieuze ordes en congregaties aan de ontmoeting die hij in de zomer van 2014 met slachtoffers van misbruik door priesters had gehad.

De paus zei diep getroffen te zijn geweest door 'de diepte van hun lijden en de kracht van hun geloof'. Het sterkte Franciscus naar eigen zeggen in zijn overtuiging dat al het mogelijke zou moeten worden worden gedaan om de kerk te bevrijden van de 'plaag van het seksueel misbruik'.

Al jaren strijdt het Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) voor gerechtigheid van slachtoffers. 's Werelds oudste en grootste belangenvereniging voor misbruikslachtoffers telt meer dan 15.000 leden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden