Vaticaan: katholieken moeten joden niet meer bekeren

Het Vaticaan roept volgelingen op in het vervolg geen joden meer te bekeren tot het katholieke geloof. Dit staat in een document dat het Vaticaan donderdag uitvaardigde. Katholieken zouden gezamelijk met joden moeten strijden tegen antisemitisme, vindt het hoogste katholieke gezag.

Paus Franciscus I geldt als een progressieve paus. Beeld afp

De Vaticaanse Commissie voor Religieuze Relaties met de Joden, die het document heeft opgesteld, schrijft dat het christendom en het jodendom 'verstrengelde' religies zijn en dat 'God zijn verbond met het joodse volk nooit heeft opgeschort'. Omdat joden ook in 'de enige God' geloven, zou het onjuist zijn te trachten hen te bekeren tot het christendom, aldus het document. 'De katholieke kerk bedrijft noch steunt welk missiewerk dan ook dat gericht is op joden.'

Die uitspraak toont een breuk met een historische traditie. De kerk heeft het jodendom eeuwenlang niet geaccepteerd omdat joden weigeren Jezus Christus als de zoon van God te erkennen. Aangezien het christendom is voortgekomen uit het joodse geloof, verwachtte de kerk dat joden uiteindelijk wel tot inkeer zouden komen en zich zouden bekeren. Missiewerk gericht op de kerstening van joden beschouwde zij daarom als legitiem.

Symbolisch document

De verklaring van het Vaticaan geldt vooral als symbool van het einde van de anti-joodse houding die de kerk zich traditioneel heeft aangemeten. Het is geen officiële wijziging van de doctrine, maar markeert de koerswijziging die vijftig jaar geleden door het Vaticaan werd ingezet. Destijds verwierp de kerk de stelling dat het joodse volk schuldig was aan de dood van Christus, veroordeelde ze antisemitisme en benadrukte de historische en religieuze erfenis die beide religies delen.

Sinds Paus Franciscus de hoogste autoriteit binnen de muren van het Vaticaan is, zijn de relaties tussen katholieken en joden verder verbeterd. Samen met een Argentijnse rabbi, waarmee hij goed bevriend is, publiceerde de paus een boek waarin ze ethische, morele en geloofszaken bespraken. Paus Franciscus geldt sowieso als een progressieve leider; eerder verzachtte hij al de van oudsher weinig tolerante houding van de kerk ten opzichte van homoseksuelen en echtscheidingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden