Vaticaan erkent Palestijnse Staat

Het Vaticaan erkent Palestina als staat. Onderhandelaars van beide partijen kwamen vandaag in Rome bijeen om een verdrag waarin dat geregeld moet zijn, op te stellen. De documenten moeten alleen nog ondertekend worden, maakte het Vaticaan bekend.

Redactie
Paus Franciscus en de Palestijnse president Mahmoud Abbas in juni 2014. Links staat de Israëlische ex-president Shimon Peres. Beeld ap
Paus Franciscus en de Palestijnse president Mahmoud Abbas in juni 2014. Links staat de Israëlische ex-president Shimon Peres.Beeld ap

De papieren behelzen de status van de Rooms-Katholieke Kerk in de Palestijnse gebieden die als staat worden aangeduid. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil zaterdag de paus treffen in Rome. Die dag worden twee vrouwen uit Palestijns gebied heilig verklaard.

Tot nog toe hebben circa 135 landen in de wereld Palestina als soevereine staat erkend. De meeste westerse landen aarzelen nog. Ze willen pas overgaan tot erkenning als de Palestijnen en Israëliërs een vredesverdrag gesloten hebben.

undefined

Mahmoud Abbas en Paus Franciscus tijdens een bezoek aan Bethlehem. Beeld ap
Mahmoud Abbas en Paus Franciscus tijdens een bezoek aan Bethlehem.Beeld ap

Onderhandelingen

Erkenning door Europese landen zou de onderhandelingen weer op gang kunnen brengen, wordt zowel aan Israëlische als aan Palestijnse zijde gezegd. 'Zonder Europese druk verroert niemand zich hier', meent een voormalige Israëlische topdiplomaat, Alon Liel.

Een 'sneeuwbaleffect' kan ertoe leiden dat Netanyahu naar de onderhandelingstafel terugkeert, valt in de Israëlische media te lezen. De Palestijnen voelen zich met Europese ruggesteun sterker in onderhandelingen.

'Geen Palestijnse staat'

Netanyahu heeft in de aanloop van de vorige verkiezingen in maart aangekondigd dat er geen Palestijnse staat komt als hij aan de macht komt.

Eerder opperde Netanyahu nog dat een gedemilitariseerde Palestijnse staat mogelijk is als onderdeel van een vredesregeling voor de regio.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden