Vat vol oneliners

BART KOETSENRUIJTER

Nu ze in de bioscoop te zien is in het met een all-star cast verfilmde toneelstuk August: Osage County, viert de vrouwen-zender van RTL een Julia Roberts-week. De vijf films die worden uitgezonden (maandag werd begonnen met Stepmom, na vanavond volgen nog Erin Brockovich, Larry Crowne en Dying Young) lijken willekeurig gekozen, maar dat past ook wel weer bij de actrice. Roberts is een ster in het verdwijnen in haar personage. Ze kan, anders dan Jodie Foster, een film dragen zonder dwingend aanwezig te zijn. Misschien met uitzondering van de film die haar beroemd maakte: Pretty Woman, waarin ze als 23-jarige de bijna twintig jaar oudere ster Richard Gere van het doek speelde in de rol van naïeve en opgewekte callgirl.

Die film zou een atypische in Roberts' oeuvre blijken. Het vanavond uitgezonden Eat Pray Love is wél een typische Roberts-film. De voor Hollywood-begrippen aangenaam naturel ogende actrice fladdert erin rond zonder het geheel naar een hoger plan te tillen; wel staat ze ervoor in dat de film niet wegglijdt in een tenenkrommende goedgevoelfilm. Dat risico ligt met deze superbrave verfilming van de bestseller van Elizabeth Gilbert namelijk wel op de loer. Roberts houdt als weifelende vrouw die in Italië, India en Indonesië de zin van haar leven zoekt, het hoofd met gemak boven water. En dat is knap als van elke drie zinnen er één een levensduidende oneliner is.

Eat Pray Love (Ryan Murphy, 2010) RTL 8, 20.30-23.15 uur.

The Keeper / Driven To Kill

(Keoni Waxman / Jeff King, 2009 / 2009) De tijd dat Steven Seagal een gevierde actieheld was, lag in 2009 al enige tijd achter hem. Uit dat jaar stammen beide films die Veronica vanavond uitzendt van de aikido-vechtmachine. Seagals hoogtijdagen lagen in het laatste decennium van de vorige eeuw, toen hij als veertiger films maakte als Under Siege en The Patriot, die ook in Nederland succesvol waren. Uit recente jaren prijken vooral films op zijn cv die de bioscoop nooit haalden, zoals ook Driven To Kill, waarin Seagal (toen al bijna 60) een voormalige Russische maffioso speelt die zijn brood verdient als schrijver. Wanneer zijn gezin wordt bedreigd, moet hij zijn oude stiel weer oppakken. The Keeper haalde de bioscoop nog wel, maar niet in Nederland. Seagal is een afkeurde politieman die in Texas gaat werken als bodyguard van een zakenmansdochter. Als die wordt ontvoerd, kan het spel op de wagen.

Veronica, 20.30-22.35 / 22.35-00.35 uur.

The Box

(Richard Kelly, 2009) Na zijn succesvolle debuut Donnie Darko (2001) maakte regisseur Richard Kelly twee flops, waarna er van hem als regisseur niets meer op stapel stond. The Box, uit 2009, was zijn laatste wapenfeit. Wat in zijn debuut nog zo voor hem pleitte - veel mysterie in een realistische setting - werd nu niet meer geslikt door pers en publiek, ondanks de aanwezigheid van Cameron Diaz. In deze metafysische sf-breinbreker speelt zij de door geldzorgen geplaagde lerares Norma Lewis, die rond de kerstdagen van 1976 een geheimzinnig pakket vindt op de deurmat. Het is een soort knoppendoos, die weliswaar hol is, maar toch het leven van Norma, haar man Arthur en zoontje Walter voor altijd kan veranderen. Met een druk op de knop, zo legt een geheimzinnig heerschap uit, verdienen Norma en Walter 1 miljoen dollar. Tegelijk zal ergens anders op de wereld iemand sterven. Blijven ze van de knop af, dan gebeurt er niets. Mag u raden welke keuze ze maken - en vervolgens bedenken of u hetzelfde zou doen. Lang intrigeert The Box, maar uiteindelijk ontspoort de film.

BBC 1, 00.20-02.05 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden