Vastgoedwereld gedemoniseerd

Premier Balkenende nam het onlangs op voor bondscoach Dick Advocaat. Maar niet voor de vastgoedwereld, constateert het blad Vastgoed deze maand in zijn commentaar....

'Juist de handhavers van ons rechtssysteem zorgen ervoor dat hele dossiers bij de media belanden, dat aanhoudingen lekken naar een sensatiejournalist en dat reputaties worden afgebrand', klaagt de hoofdredacteur in het commentaar. Vooral het lekken van informatie zit de branche niet lekker. Even verderop in het blad wijdt De Wit nog een artikel over het naar buiten lekken van de arrestatie van Jan-Dirk P.

'De verontwaardiging over het lekken van de naam naar De Telegraaf is groot.' Niet de arrestatie op zich veroorzaakte commotie in de branche. Nee, het is volgens De Wit vooral verontrustend dat de zaak 'door de politie, of een individuele politieman, is gelekt naar de media'. P. staat bekend als 'een fatsoenlijk en gerespecteerd man', verklaart een medestander van de aangehoudene.

Ook verdedigt het blad Endstra. De liquidatie kwam voor ingewijden niet als een schok, erkent De Wit. Voor de mensen die 'openlijk een verband leggen tussen de moord en Endstra's twijfelachtige vriendenkring' dan. Niet voor degene die denkt aan 'de man die een zeer grote vastgoedportefuille van de beurs heeft gehaald en die netjes heeft gefinancierd.'

De liquidatie, de arrestatie en ook 'de twijfelachtige verhalen over panden die door een haastige veiling in handen zijn gekomen van speculanten': De Wit begrijpt niet dat journalisten hier 'likkebaardend' op af gaan. 'Je schaamt je soms om voor journalist door te gaan', aldus de hoofdredacteur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden