Vastgoedman Homburg sleept slachtoffers voor rechter

Dat ze de laatste jaren vaak slecht in het nieuws kwamen, zijn de meeste vastgoedmannen gewend. De een ging failliet. De ander belandde in de gevangenis vanwege fraude. En soms werd er een vastgoedman met criminele connecties geliquideerd. Dus een slecht imago hoort een beetje bij het vak.

Tom Kreling
Richard Homburg. Beeld ANP
Richard Homburg.Beeld ANP

Maar Richard Homburg is het nu zat. Al een poosje wordt hij door gedupeerde beleggers, die hem ooit miljoenen leenden in ruil voor een fijne rendement, door het slijk gehaald. Ze roepen dat hij een oplichter is, een bedrieger en een sjoemelaar. En dus sleept Homburg deze Vereniging van Homburg en Geneba Gedupeerden nu voor de rechter. Zodat ze stoppen met het besmeuren van zijn naam en faam.

Het kort geding dient op 31 oktober, bevestigt Homburgs advocaat Jerry Hoff. Hij wil verder geen commentaar geven op de zaak.

Voorzitter Arie de Hoog van de vereniging ontving de dagvaarding eind september. Na overleg met de leden, veelal gepensioneerden die hun spaarcenten zagen verdampen, heeft de vereniging besloten niets van de beschuldigingen aan het adres van Homburg in te trekken. Dus staat er op de website nog steeds te lezen dat er in het 'Homburg concern' sprake is geweest van 'manipulatie, mismanagement en bedrog'. 'We zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet', aldus De Hoog. Met zo'n 9.500 andere particulieren staken de bijna 130 leden van de vereniging voor de economische crisis gezamenlijk zo'n 400 miljoen euro in de plannen van Homburg. Met het geld kocht hij vastgoed, dat vervolgens verhuurd werd. Zijn beleggers beloofde hij een gegarandeerd rendement, wat betaald werd met de huuropbrengsten. Na een paar jaar werd het vastgoed verkocht en kregen de investeerders hun geld weer terug.

Toen begon de crisis en bleek het vastgoed weinig meer waard. In 2011 vroeg het in Canada gevestigde vastgoedfonds Homburg Invest surseance van betaling aan. Rendement hebben de beleggers sindsdien niet meer gezien. Een deel van het vastgoed werd door de curator in een nieuw fonds gestopt, maar de aandelen in dit fonds die de gedupeerde beleggers vervolgens kregen, zijn nauwelijks iets waard.

Maar volgens Homburg is zijn fonds vooral om zeep geholpen door de Nederlandse Staat, met de toezichthouder AFM als degene die het vonnis voltrok. In 2011 trok de AFM de beleggingsvergunning van het bedrijf in, zodat hij in Nederland geen geld meer kon ophalen bij particulieren. Daarmee werd hij eigenlijk gedwongen in surseance te gaan. Ook stapte hij onder druk van de AFM op als topman. Vervolgens riep iedereen dat er van alles mis was bij het vastgoedfonds. Maar daar is volgens Homburg nog nooit iets van gebleken.

Zo wijst hij in de dagvaarding van de vereniging op grondig onderzoek van de Canadese curator waaruit geen enkele aanwijzing kwam voor gerommel en gerotzooi. Homburg heeft daarom vorig jaar al de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd in Canada. Begin november moet de Canadese rechter eerst oordelen of die zaak onder Canadese jurisdictie valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden