Vastgoedmagnaat verkoopt stukken Free Record Shop

Southside Property Developments verkoopt zijn aandelen Free Record Shop. Het mysterieuze investeringsvehikel neemt genoegen met het bod van platenbaas Hans Breukhoven....

Van de Putte wordt door diverse zakenrelaties aangewezen als de man achter Southside. Zelf ontkent hij dit. 'Southside is één van de aandeelhouders in mijn bedrijf Chesprop X. Ik heb van hen begrepen dat ze hun aandelen in Free Record Shop de komende dagen gewoon gaan aanbieden.'

Grootaandeelhouder Breukhoven wil zijn bedrijf Free Record Shop graag van de beurs afhalen. Hij moet daarvoor echter 95 procent van de aandelen binnenhalen. Southside kan de uitkoopactie blokkeren. Het op belastingparadijs Guernsey gevestigde fonds kocht na het bod van Breukhoven in december razendsnel 10 procent van de aandelen op.

Breukhoven reageert verrast op de naam van vastgoedbeheerder Van de Putte. 'Ik ga hem maar eens bellen. Ronnie ken ik van naam uit het Haagse vastgoedwereldje, waar ik contacten heb.'

Volgens zakenvriend en makelaar Harry Mens is de aankoop van een fors belang in Free Record Shop een 'probeerseltje' van Van de Putte. Door een belang op te bouwen, kan Van de Putte trachten een hoger bod te verwerven.

In de jaren negentig wisten Mens, Van de Putte en de inmiddels overleden Lex Schrijver lange tijd een bod van vastgoedbeheerder Uni-Invest op beleggingsfonds Enhobel te blokkeren. Zij eisten een hoger bod van Uni-Invest.

Southside was toen ook een van de aandeelhouders die een belang in Enhobel hadden. Ook Chesprop van Van de Putte en Mens Beheer, van de gelijknamige makelaar, hadden een groot pakket aandelen. Southside werd destijds al in verband gebracht met Van de Putte. De Economische Controle Dienst kon in 1997 na een maandenlang onderzoek de wirwar van bv'tjes rond Enhobel, Chesprop en Southside niet ontrafelen.

Harry Mens heeft al zijn belangen onder Eastside bv ondergebracht. 'Ikzelf heb ook de naam Northside bedacht', zegt Mens. 'Dat was een stuk land in Noordwijk.' Tien jaar geleden heeft hij Northside aan Van de Putte verkocht. Deze bv hangt inmiddels onder Chesprop X. Volgens Mens heeft Van de Putte 'voortgeborduurd op het bedenksel van mijn namen' en heeft hij ook Southside en Westside bedacht. Southside Nederland hangt onder Generale Trust Compagnie. De directeur van de trust, P. van Keulen, kan verder geen toelichting geven.

Van de Putte vindt intussen alle ophef over Southside maar overbodig. 'Als ik alles bezit wat mij wordt toeschreven, stond ik wel hoger op de Quote-lijst.' Op de lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders van dit zakenblad staat Van de Putte 497-ste met een geschat vermogen van 75 miljoen gulden (34 miljoen euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden