Vastgoedmagnaat Frank Zweegers in Italië opgepakt vanwege omkopen Brusselse politiebaas

De Nederlandse vastgoedmagnaat Frank Zweegers is opgepakt op het Italiaanse eiland Capri. Bij een routinecontrole op een aantal luxejachten ontdekten Italiaanse carabinieri donderdag dat tegen Zweegers een Europees aanhoudingsbevel liep. De Quote 500-miljonair wordt gezocht door de Belgische justitie, die hem ervan verdenkt een gewezen Brusselse politiebaas te hebben omgekocht.

Archiefbeeld van twee Italiaanse politieagenten op straat in Rome. Beeld anp

Zweegers (56), eigenaar van vastgoedfirma Breevast, wordt er door de Belgische justitie van verdacht tienduizenden euro's smeergeld te hebben betaald aan Glenn Audenaert, het voormalige hoofd van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Die zou in ruil hebben gelobbyd om het hoofdkwartier van de federale politie in 2013 te verhuizen naar het Rijksadministratief Centrum (RAC), een gebouwencomplex in Brussel dat toen eigendom was van Breevast. De onnodig geachte verhuizing en dure renovatie van het gebouw zijn erg omstreden in België.

In 2012 gaf Audenaert, die wordt verdacht van schriftvervalsing, witwassen en passieve corruptie, toe dat hij tienduizenden euro's had gekregen van Zweegers. Maar volgens de voormalige politiebaas, wiens ex-vrouw met Zweegers bevriend is, zou deze het geldbedrag bij wijze van cadeau aan het koppel hebben overgemaakt.

'Cadeau'

Zweegers ontkent al jaren geld te hebben overgemaakt aan Glenn Audenaert. Hij liet maandag bij monde van zijn woordvoerder weten 'in deze aangelegenheid geen enkel strafbaar feit te hebben gepleegd' en 'zijn volledige medewerking te hebben verleend aan het onderzoek van de Belgische justitie'.

Volgens Belgische media weigerde Zweegers steevast om zich bij de Belgische speurders aan te bieden voor verhoor, maar dat is volgens de in Monaco woonachtige vastgoedbaas onwaar. 'De heer Zweegers heeft sinds 2012 drie keer via zijn advocaat gevraagd om een verklaring te mogen afleggen bij de onderzoeksrechter, maar daar is de Belgische justitie nooit op ingegaan', aldus zijn woordvoerder. 'Hij is dan ook erg verrast door dit Europese aanhoudingsbevel.'

Zweegers is volgens de Italiaanse media overgebracht naar de Poggioreale-gevangenis in Napels, in afwachting van zijn overlevering aan België.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel werd Frank Zweegers aangeduid als Frank Z. De woordvoerder van Zweegers heeft verzocht zijn gehele naam te noemen.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Zweegers luxejacht voorlopig aan de ketting ligt, dit is echter niet bevestigd door een officiële bron en Zweegers ontkent dat zijn boot stilligt.

Lees verder over fraude in de vastgoedwereld

Een lange reeks van frauderende vastgoedmannen kwam de laatste jaren voorbij. Waarom zijn er zo veel fraudezaken in het vastgoed? Vier verklaringen en een voorspelling. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden