Vastgoedimperium van Homburg stort in

Het imperium van de Canadees-Nederlandse vastgoedmagnaat Richard Homburg stort steeds verder in. Maandag maakte beleggingsmaatschappij Annexum bekend dat zij Homburg Capital inlijft.

VAN ONZE VERSLAGGEVERTJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Die 'fusie' van de dochtermaatschappij is een volgende acte in het requiem voor moederbedrijf Homburg Invest. Vorige week trok de Autoriteit Financiële Markten al de vergunning in van het beursgenoteerde vastgoedfonds. Het lukte volgens de toezichthouder maar niet om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering. Door die sanctie wordt het voor het fonds onmogelijk in Nederland kapitaal op te halen. Sinds september zit Homburg Invest, dat investeert in Canadese, Amerikaanse en Europese vastgoedprojecten, al op het strafbankje van de Amsterdamse beurs.

Richard Homburg (61), een vastgoedhandelaar met Canadees accent een kleurrijke dassen, wordt wel bestempeld als de Heintje Davids van de Nederlandse vastgoedwereld. Steeds duikt hij weer op. Hij verruilde Nederland in de jaren zestig voor Canada waar hij kapitaal maakte met de bouw en verkoop van panden. In de jaren negentig zette hij weer voet aan de grond in zijn moederland om vastgoedfonds Uni Invest op te zetten. Dat ontwikkelde zich binnen enkele jaren tot een van de grotere Nederlandse vastgoedbeleggers. Homburg verkocht Uni Invest in 2003 aan de later wegens oplichting en fraude vervolgde Jan-Dirk Paarlberg en de inmiddels failliete zakenbank Lehman Brothers. Een paar jaar later was Homburg terug met Homburg Invest.

In 2007 zei hij over zichzelf dat het zijn grote verdienste was dat mensen hem graag geld leenden. Homburg beloofde zijn geldschieters hoge rendementen, maar die belofte kon hij na het uitbreken van de kredietcrisis niet meer waarmaken.

De leegstand op de kantorenmarkt sloeg toe, grondposities werden minder waard en daarbij kreeg hij het ook herhaaldelijk aan de stok met de fiscus en de AFM. Eerder dit jaar gaf Homburg noodgedwongen zijn positie als topman van het concern op. Hij was vorige maand de grootste daler op de Quote 500 van rijkste Nederlanders.

Door Homburg Capital nu bij Annexum onder te brengen, kan het zich onttrekken aan de malaise van het moederbedrijf. Annexum investeert net als Homburg in grote vastgoedprojecten. Om de onafhankelijkheid van Homburg Capital te benadrukken, zal de onderneming in 2012 een nieuwe naam krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden