Vastgoedfraude: straf Jan van V. fors verhoogd

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een groot aantal verdachten in de vastgoedfraude veel hogere straffen opgelegd dan ze eerder van de rechtbank in Haarlem kregen. Hoofdverdachte Jan van V. kreeg 7 jaar cel voor verduistering, valsheid in geschrifte, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie. De rechtbank had hem eerder veroordeeld tot vier jaar cel.

Jan van V. verlaat de rechtbank in Haarlem in 2011 Beeld null
Jan van V. verlaat de rechtbank in Haarlem in 2011

Het hof oordeelde hard over het gedrag van voormalig Bouwfonds-directeur Jan van V., die vele miljoenen van zijn werkgever heeft verduisterd. Het hof zei bewust een hogere straf op te leggen dan het vonnis van de rechtbank vanwege de ernst van de feiten en de 'grove wijze' waarop hij het vertrouwen van zijn werkgever Bouwfonds heeft beschaamd. Van V. heeft volgens het hof veel personen 'meegetrokken' in een wereld waarin 'zijn normen' golden en sprak bij Van V. over een 'verlangen naar status en geld'.

De andere hoofdverdachte Olivier L. kreeg 5 jaar opgelegd, 2 jaar meer dan het vonnis van de rechtbank. Ook voormalig notaris Jan Carel K. kreeg met 4 jaar cel een veel hogere straf dan de 5 maanden die hij van de rechtbank kreeg opgelegd. Het hof rekende het de vaste notaris van Jan van V. zwaar aan dat hij als notaris al regels aan zijn laars had gelapt.

De voormalig directeur Will F. en Rob L. van het Philips Pensioenfonds kregen respectievelijk 5 en 2 jaar celstraf, beide een jaar meer dan ze van de rechtbank kregen. De enige vrijspraak was er voor Cees Hakstege, voormalig bestuursvoorzitter van Bouwfonds. Hij had van de rechtbank een werkstraf van 240 uur gekregen, maar werd door het hof vrijgesproken omdat er geen bewijs was dat hij had deelgenomen aan de criminele organisatie. De ex-Bouwfonds directeuren Diederik S. en Dennis L. kregen van het hof respectievelijk 18 maanden en 3 jaar cel opgelegd.

Meer over de vastgoedzaudefraak

'Iedereen profiteerde van de vastgoedfraude'. Lees hier de analyse.

Interview uit 2013 met de huidige CEO van SNS REAAL, Gerard van Olphen: 'Het is een wereld van op het randje.'

Van V. in de rechtbank vandaag Beeld null
Van V. in de rechtbank vandaag

Grootste fraudezaak uit Nederlandse geschiedenis

De grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis draaide om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Met valse facturen kwamen er miljoenen terecht bij onderaannemers en makelaars, die dat geld via via moesten doorbetalen aan Jan van V. Die verdeelde de winst onder de medeverdachten.

Het Openbaar Ministerie wilde dat Jan van V. en Will F. ook direct vastgezet zouden worden na de uitspraak van het hof, maar die eis werd verworpen. De veroordeelden kunnen nog tegen het vonnis in cassatie en blijven zolang op vrije voeten.

Het bekende toneelstuk De Verleiders, 120 keer opgevoerd, is gebaseerd op de zaak-Klimop Beeld null
Het bekende toneelstuk De Verleiders, 120 keer opgevoerd, is gebaseerd op de zaak-Klimop
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden