Vastgoedfraude kost Rabo Bouwfonds 150 miljoen

Rabo Bouwfonds heeft door de vastgoedfraude 150 miljoen euro schade geleden. Ook is gebleken dat de fraude projecten in België en Duitsland heeft getroffen. Dat heeft Rabo Bouwfonds woensdag laten weten.

De onderneming neemt een cruciale rol in de vastgoedfraude, die behalve om het Bouwfonds ook om het Philips Pensioenfonds draait. Sinds de bekendmaking van deze zaak wordt er permanent gewerkt met een intern crisisteam, en zijn forensische onderzoekers van PriceWaterhouseCoopers en KPMG bezig met uitgebreid onderzoek. De kosten hiervan zijn opgelopen tot 20 miljoen euro. De onderzoekers meenden eerst dat 500 projecten besmet waren; nadien bleven er 13 over die onderzocht werden.

De hoofdverdachte in de zaak-Klimop, Jan van V. , werkte van 1995 tot 2001 voor de vastgoedtak van het Bouwfonds. In deze periode ontwikkelde het Bouwfonds zich tot een winstgevende projectontwikkelaar. Naar nu is gebleken, kwam dit succes met fraude tot stand. Van V. leidde een team van vijftien mensen, van wie de meesten inmiddels in beeld zijn bij justitie. Achteraf stelt het Bouwfonds dat Van V. te veel vrijheid had en te weinig gecontroleerd werd.

Voor het bedrijf uit Hoevelaken kwam de vastgoedfraude niet helemaal uit het niets. Ruim voor de inval van justitie, in november 2007, waren er al hardnekkige geruchten over misstanden bij het bedrijf. Al in 2005 was er een klokkenluider rond een project in Rotterdam, waar het Bouwfonds samenwerkte met BPF Bouw Invest. Forensisch onderzoek leidde toen niet tot een aangifte.

In 2006 verscheen makelaar en miljonair Kees Rijsterborgh met een emotioneel betoog bij de top van het bedrijf. Hij zei dat bij het prestigieuze nieuwbouwproject de Symphony, aan de Zuidas, op grote schaal werd gefraudeerd. Zijn schoonzoon Michiel F. zou daar, samen met Jan van V., een cruciale rol hebben gespeeld, en de onderneming van Rijsterborgh hebben misbruikt. Als gevolg hiervan waren de familiebanden verbroken. Een onderzoek hiernaar leverde echter niets op.

Een interne klokkenluider deed in die tijd eveneens verhaal bij bestuursvoorzitter Cees H., die nu verdachte is. Ook de Belastingdienst wilde al in 2005 opheldering over tien vastgoeddossiers en nadien ook over projecten in Heemstede, Rijswijk en Amstelveen.

Het Bouwfonds was een overheidsbedrijf, totdat het in 2000 door ABN Amro werd overgenomen. Die verkocht in 2006 de vastgoedtak aan de Rabobank. Toen op 13 november 2007 zeshonderd rechercheurs met dertig officieren op meer dan vijftig plaatsen in Nederland in actie kwamen, werd ook het hoofdkantoor in Hoevelaken binnengevallen. Dat was geen grote verrassing. Geen van de medewerkers is, net als het bedrijf zelf, overigens verdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden