Vastgoedfondsen blijven dividend uitspuwen

De grote Nederlandse vastgoedfondsen hebben hun jaarcijfers intussen allemaal gepresenteerd. Laatste in de rij was afgelopen week Rodamco Continental Europe, onderdeel van de Midkap-index van de Amsterdamse beurs....

Het fonds boekte weliswaar een winststijging van 7,7 procent, maar per aandeel daalde de winst juist met 3,4 procent. Dit kwam omdat er converteerbare obligaties werden omgeruild in aandelen, waardoor het aantal aandelen dus toenam. Toch keert het fonds iets meer dividend uit dan in 2003, namelijk 2,85 euro per aandeel.

Rodamco Continental is Europa's op een na grootste beursgenoteerde vastgoedbelegger. Het fonds onstond nadat het oorspronkelijke Rodamco in 1999 werd gesplitst in vier fondsen: Rodamco Continental Europe, Rodamco Asia, Rodamco North America, en Haslemere (actief in het Verenigd Koninkrijk).

Laatstgenoemde twee fondsen werden al eerder van de beurs geplukt, en ruim een week geleden was het de beurt aan Rodamco Asia: ING Real Estate bracht een bod uit ter waarde van ruim 400 miljoen euro, ofwel 18 euro per aandeel. Als het boekenonderzoek geen rare dingen oplevert, blijft van het viertal dus alleen Rodamco Continental Europe over op de beurs.

Uit de cijfers van de vastgoedfondsen, die hun inkomsten halen uit de verhuur van winkels en kantoren en de verkoop van onroerend goed, blijkt dat er nog steeds fraaie winsten geboekt worden. Eind februari kwam ook bijvoorbeeld Wereldhave met solide cijfers: 5,91 euro winst per aandeel, waarvan als dividend 4,45 euro naar de aandeelhouders vloeit. Corio (dividend: 2,32 euro) en Vastned Retail (4,24 euro) draaiden ook goed.

Analisten zijn echter terughoudend over vastgoed; de koersen van veel fondsen zijn de afgelopen maanden behoorlijk opgelopen. Zo stegen Wereldhave, Corio, Rodamco Europe en Vastned Retail (allevier onderdeel van de Midkap) dit jaar al 10 tot 13 procent in waarde.

Deze fondsen staan meer in de schijnwerpers sinds de beurs heeft besloten ook beleggingsfondsen tot zijn indices toe te laten. Mits ze natuurlijk voldoen aan het belangrijkste criterium om opgenomen te worden in de AEX-of Midkap. Dat criterium is ni¿et de omvang van het fonds of bedrijf, hoewel dit vaak wordt verondersteld. Maatgevend is de effectieve beurs-omzet, ofwel het aantal dagelijks verhandelde aandelen maal de waarde in euro's. Als dit cijfer hoog genoeg is, verdient een fonds een plekje in de ere-of eerste divisie van Euronext.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden