Vastgoedbedrijf KNSF eist 360 miljoen van Muiden

AMSTERDAM - De gemeente Muiden is geconfronteerd met een van de grootste schadeclaims die ooit bij een lagere overheid is ingediend. Maandag bleek dat het vastgoedbedrijf KNSF ten minste 360 miljoen euro van de Noord-Hollandse gemeente eist wegens ernstige tegenwerking bij het bebouwen van een terrein rond de voormalige kruitfabriek in Muiden.


Er wordt al jaren gestreden over woningbouw op het 70 hectare grote terrein, dat onder de rook van Amsterdam ligt. Een van de moeilijkheden is dat de grond rond de ontmantelde munitiefabriek moet worden afgegraven en gesaneerd. Eigenaar KNSF wil - ter compensatie van de schoonmaakkosten - 1700 woningen bouwen, maar de gemeente Muiden vindt dit aantal veel te hoog.


'Muiden werkt ons al jaren op schandalige wijze tegen', zegt KNSF-directeur Rolf Visser. 'De contracten liggen er en we hebben al diverse malen gelijk gekregen van de rechter. Je kunt discussiëren over hoe onze schade te berekenen, maar vast staat dat het om een zeer hoog bedrag gaat.'


De claim komt op een opvallend moment. De rijksrecherche beschikt volgens bronnen rond het onderzoek naar de van corruptie verdachte Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), over diverse verklaringen dat Hooijmaijers actief heeft gelobbyt voor KNSF, dat nu honderden miljoenen wil van Muiden.


Zo heeft Hooijmaijers volgens direct betrokkenen grote druk uitgeoefend op ambtenaren in Noord-Holland om KNSF toe te staan ernstig vervuilde grond rond de voormalige fabriek op een voordelige manier te saneren. Die goedkope sanering zou in strijd zijn met afspraken die de KSNF eerder maakte met het ministerie van VROM over het terrein.


Volgens directeur Visser van KNSF wordt Hooijmaijers er met de haren bij gesleept. 'We konden prima met de heer Hooijmaijers opschieten, maar hij heeft niets voor ons gedaan. Er is discussie over de sanering van een heel klein gedeelte van het terrein, maar daar gaat het niet om. Zolang Muiden tegenwerkt, kunnen we niets. En dat moet ophouden.'


De inspanningen van Hooijmaijers rond de milieuvergunningen in Muiden zijn niet de eerste aanwijzing voor zijn bemoeienis met het project. Eerder verklaarden raadsleden in Muiden tegenover de rijksrecherche dat zij door de VVD'er onder zware druk waren gezet om in te stemmen met de bouwplannen van KNSF.


Directeur Visser zegt doodmoe te worden van de gang van zaken. 'Al die verdachtmakingen. Onze onderbouwing is onder meer een WOZ-aanslag die we nota bene van de gemeente zelf hebben gekregen.'


De gemeente, die de claim gisteren meldde in een summier persbericht, zegt 'de procedure met vertrouwen tegemoet te zien'. De provincie Noord-Holland laat in een reactie weten dat er een conflict is met het ministerie van VROM over de manier waarop de grond van het KNSF-terrein moet worden gesaneerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden