Vastgoed wil actie tegen criminelen

Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) wil een zwarte lijst van personen die moeten worden geweerd uit de handel in onroerend goed. De lijst moet gaan dienen als wapen tegen de invloed van de georganiseerde misdaad op de huizenhandel....

De aanslag op vastgoedbaas Bertus Lüske vorige week zaterdag heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de aanwezigheid van de georganiseerde misdaad in handel en bezit van onroerend goed in Amsterdam. De stad wordt vaak geconfronteerd met verhalen over groot vastgoedbezit door criminelen. Topcrimineel John Mieremet beschuldigde onlangs de grote vastgoedhandelaar Willem Endstra te fungeren als 'bank van de onderwereld'.

De Amsterdamse makelaar en projectontwikkelaar Gerard Bakker heeft het in een interview over het criminaliteitsprobleem in het onroerend goed. Hij wil het liefst twee lijsten. Op een zwarte lijst zouden veroordeelden moeten komen te staan. Een grijze lijst zou de namen moeten bevatten van mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de grote criminaliteit. Vermelding op een van de twee lijsten zou aanleiding moeten zijn de betreffende persoon te weren uit het verhandelen en financieren van onroerend goed.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars is 'geen tegenstander' van een zwarte lijst, zegt voorzitter Oscar Smit. Wel zegt hij veel te zien in de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties die sinds 1 juni ook voor makelaars geldt. De wet gebiedt mogelijke aanwijzingen van bijvoorbeeld het witwassen van geld of fraude te melden . 'Ook weten makelaars nu al goed met wie ze geen zaken moeten doen.'

De MVA wil alleen veroordeelden op de lijst. MVA-voorzitter Pieter Joep van den Brink: 'Een zwarte lijst lijkt me zinvol, maar dan wel op basis van bewezen feiten. En we zijn geen politieagent. Voor vervolging zijn er de openbare instituties.' Van den Brink wijst ook op de mogelijkheid mensen te weren die tijdelijk bedrijfsruimte huren, bijvoorbeeld voor de hennepkweek of het lozen van chemisch afval.

Alhoewel de aanslag op Lüske nog niet is opgehelderd, wordt in de vastgoedwereld aangenomen dat er een verband is met Lüskes activiteiten in het onroerend goed. Een van de theorieën is dat werd getracht Lüske af te persen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden