Vastgoed SNS mogelijk in 'bad bank'

SNS Reaal wordt mogelijk via een 'bad bank' van zijn vastgoedproblemen verlost. De bank-verzekeraar dreigt te bezwijken onder de verliezen van het onderdeel Property Finance.

AMSTERDAM - Het Financieele Dagblad schreef dinsdag dat SNS Reaal de mogelijkheden voor zo'n bad bank onderzoekt. Een bad bank is een apart onderdeel dat specifiek wordt opgericht om verliesgevende kredieten van banken in onder te brengen. De noodlijdende bank wordt zo verlost van haar problemen en kan een nieuwe start maken. De overheid staat meestal garant voor de bad bank en neemt daarmee het grootste deel van het risico op zich. Onder meer in Spanje, de Verenigde Staten en Ierland hebben overheden dergelijke bad banks opgericht om faillissementen van banken te voorkomen.


Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein wilde het FD-bericht na de presentatie van de kwartaalcijfers dinsdag bevestigen noch ontkennen. Hij zei slechts dat SNS Reaal 'een breed scala aan scenario's' overweegt en dat de uitkomst waarschijnlijk een combinatie van verschillende maatregelen zal zijn, waaronder de uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van bedrijfsonderdelen (zoals de verzekeraars Reaal en Zwitserleven) .


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs brengt momenteel in opdracht van SNS Reaal de opties in kaart. Ook het ministerie van Financiën en toezichthouder De Nederlandsche Bank speuren naarstig mee naar een nooduitgang voor SNS Reaal. De staat is belanghebbende omdat hij 848 miljoen euro staatssteun van SNS Reaal tegoed heeft.


Hét probleem van SNS heet Property Finance. SNS Reaal kocht de voormalige vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds in 2006 van ABN Amro voor 841 miljoen euro. Sindsdien is de markt voor nieuwbouwwoningen en bedrijfsgebouwen compleet ingestort.


SNS Reaal heeft op de kredieten van Property Finance al meer dan 1,5 miljard euro afgeschreven. In het derde kwartaal kwam daar nog eens 118 miljoen euro bij. De probleemportefeuille, in bancaire kringen bekend als 'het Monster van Latenstein', omvat circa 4,8 miljard euro aan vastgoedkredieten. Financieel directeur Ference Lamp zei gisteren dat SNS de vastgoedleningen aan het mkb (ter waarde van 3 miljard euro) ook bij Property Finance onderbrengt.


Gisteren bleek dat de afboekingen op vastgoedkredieten zo zwaar op het resultaat drukken, dat SNS niet langer aan de kapitaaleisen van de Europese toezichthouder EBA voldoet. De 'kernkapitaalratio' was eind september naar 8,8 procent gezakt, 0,2 procentpunt onder de EBA-norm van 9 procent. Dat betekent dat de bank te weinig reserves heeft, wat de situatie nog nijpender maakt.


Volgens het FD heeft De Nederlandsche Bank geprobeerd om de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank te interesseren voor een belang in Property Finance. Zij zouden hun handen echter niet aan dit hoofdpijndossier willen branden. Daarom zou nu de oprichting van een 'bad bank' worden overwogen.


De Tweede Kamer zal niet staan te trappelen om opnieuw staatssteun te geven aan een Nederlandse bank, maar het is de vraag of zij enige keus heeft. SNS Reaal is de vierde bank van Nederland en wordt als 'too big to fail' beschouwd.


SNS Reaal was het afgelopen jaar wel winstgevend. Over het derde kwartaal bedroeg die winst 34 miljoen euro, 17 miljoen euro minder dan in het derde kwartaal van 2011. Latenstein verwacht in het vierde kwartaal een nettoverlies.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden