Vastgebonden op een brancard onder vuur

PARIJS - 'Ze hebben hun leven voor ons in de waagschaal gelegd, ze hebben alles gedaan wat ze konden.' Dat zegt de gewonde Franse journaliste Édith Bouvier (31) over de opstandelingen van Homs die haar, na een vergeefse poging, veilig in Libanon wisten af te leveren.


Samen met de Franse fotograaf William Daniels (34) was Bouvier dagenlang ingesloten in de wijk Baba Amr, die werd omsingeld door het Syrische leger. In haar krant, Le Figaro, vertelt ze hoe haar bevrijding in zijn werk ging.


Bouvier raakt 22 februari, kort nadat ze in Baba Amr aankwam, bij beschietingen gewond. Twee andere journalisten, Marie Colvin en Rémi Ochlik, worden bij dezelfde aanval gedood. 'Er waren vijf explosies in de directe omgeving van het huis waar we verbleven', vertellen Bouvier en Daniels. 'We kregen de indruk dat ze het op ons voorzien hadden.'


De artsen in het noodhospitaal van de rebellen stellen vast dat ze een dubbele dijbeenbreuk heeft en met spoed geopereerd moet worden. Als twee dagen later de bombardementen tijdelijk worden gestaakt, bereikt een colonne ambulances van de Syrische Rode Maan, de Arabische zusterorganisatie van het Rode Kruis, Baba Amr. De Rode Maan wil alleen Syrische gewonden meenemen, maar belooft de journalisten in contact te brengen met het Rode Kruis, dat een halve kilometer verderop wacht. De journalisten vertrouwen het niet: 'Ze leken iets te zoeken, keken overal.' Opstandelingen vertellen dat van door de Rode Maan geëvacueerde gewonden niets meer werd vernomen. Ook het Rode Kruis vertrekt, maar belooft 20 minuten later terug te komen. Ze zullen niets meer van zich laten horen.


In de nacht van 26 op 27 februari besluiten de opstandelingen de vele tientallen gewonden af te voeren via de enige verbindingsweg die nog open is: een tunnel van 3 kilometer lang en 1,60 meter hoog. De journalisten gaan mee, maar vernietigen eerst alle documenten die het Syrische leger aanwijzingen zouden kunnen geven.


Een lang konvooi gaat op weg, Bouvier wordt met tape op een brancard gebonden en door vier mannen gedragen. Als ze bijna aan het einde zijn, wordt de tunneluitgang onder vuur genomen. Twee andere journalisten, Paul Conroy en Javier Espinoza, zijn al buiten. Die rennen de nacht in en zullen twee dagen later Beiroet bereiken. Bouvier en Daniels blijven achter in de tunnel en worden gevonden door een motorrijder. Bouvier wordt achter op de motor gebonden en teruggebracht naar het noodhospitaal, waar ze een spoedoperatie ondergaat.


Als ze bijkomt, zeggen de rebellen dat langer wachten niet mogelijk is. Bouvier: 'We waren aan het einde, geestelijk en lichamelijk. We moesten weg.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden