VastePrijsStroom van Nuon onder vuur

'Succesvol, de respons is goed', zegt een woordvoerder van energiebedrijf Nuon, dat haar klanten benadert met een aanbod de stroomprijs vast te leggen voor een lange periode....

Broer Scholtens

De actie is afgelopen maand verder uitgebreid tot grotere regio's onder meer Amsterdam. Aangeschreven klanten het precieze aantal wil Nuon uit concurrentieoverwegingen niet noemen kunnen nu ook kiezen voor een termijn van wee jaar. Naarmate de contractperiode langer is, ligt de contractueel vastgelegde stroomprijs enkele procenten lager. In de regio Amsterdam moeten klanten voor het eind van de maand beslissen.

Met de Nuon VastePrijsStroom is de elektriciteitsprijs vast te leggen voor bijvoorbeeld drie jaar. De prijs van groene stroom zal dan drie jaar lang niet worden verhoogd,er is bovendien geen inflatietoeslag, schrijft de marketingafdeling van Nuon aan haar klanten. 'Voorkom zo prijsstijgingen', luidt de aanprijzing.

Manipulatie, noemt de Consumentenbond de Nuon-actie. De bond heeft er nogal wat vragen over gekregen. De Nuon-aanprijzing 'profiteer nu, en voorkom prijsstijgingen', gaat er bij de bond niet in. 'De liberalisering van de energiemarkt, voor consumenten voorzien per 1 juli, heeft juist een prijsdaling tot doel, zo is die ons althans altijd verkocht', aldus de bond. 'Sluit je nu zo'n meerjarig contract af dan leg je je vast, juist op een moment dat nog niet duidelijk is hoe die liberalisering gaat uitpakken'. Niet doen, afwachten, is het advies van de Consumentenbond.

Nuon begrijpt de bond niet. 'De Consumentenbond pleit toch altijd voor zo veel mogelijk keuzes', zegt een woordvoerder. 'Met dit nieuwe tarief bieden we onze klanten een extra keuzemogelijkheid. Zij kunnen kiezen voor groene stroom, natuurstroom, grijze, gewone stroom en nu ook stroom met een vast tarief.'

Nuon is het enige energiebedrijf dat klanten zo'n meerjarig contract aanbiedt. Energiebedrijf Eneco heeft begin vorig jaar eveneens klanten benaderd met een aanbod voor een driejarig contract voor groene stroom. Dit energiebedrijf, vooral opererend in Zuid-Holland, is daar mee gestopt. 'Er was weinig belangstelling voor die actie', aldus Eneco.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden