Vaste aanhang Poetin is naar stemlokaal gekomen: Verenigd Rusland wint

Poetins Verenigd Rusland haalde bij de verkiezingen van zondag 54,2 procent en blijft verreweg de grootste. Dat is geen verrassing. Maar de opkomst was de laatste jaren nog nooit zo laag als nu.

Tom Vennink
Russische soldaten staan in de rij om hun stem uit te brengen. Beeld epa
Russische soldaten staan in de rij om hun stem uit te brengen.Beeld epa

'Ik ben een man van het leger. Ik kom stemmen uit discipline. Voor de partij van onze president, want ik denk dat hij ons land in een goede richting stuurt. Alle andere partijen geloof ik niet. Zij hebben geen ervaring met het leiden van een land.'

Gennadi Sergejevitsj (84) is niet meer zo kwiek als toen hij in het Rode Leger zat als infanteriesoldaat. Toch is hij met zijn stok door de gure wind naar stemlokaal nummer 2619 gelopen. Een wandeling van ruim drie kilometer. De plicht roept.

Dankzij mensen als Gennadi Sergejevitsj won de partij van Vladimir Poetin zondag met overmacht de Russische parlementsverkiezingen. Geheel naar verwachting.

Verenigd Rusland kreeg 54,2 procent van de stemmen, nadat 90 procent van de stemmen was geteld. Tweede partij van het land is de communistische partij (13,5 procent). De nationalistische LDPR eindigt als derde (13,3 procent), blijkt uit de voorlopige gegevens van de kiescommissie. Rechtvaardig Rusland eindigt als vierde (6,2).

Paddestoelen verzamelen

In dat opzicht blijft alles bij het oude. De partij van de president verreweg als grootste, al verliest de partij waarschijnlijk de absolute meerderheid in de Doema. En drie partijen die op de hoofdlijnen meestemmen. Partijen die kritisch zijn op het beleid van Poetin, blijven buiten de deur. Zij zouden de kiesdrempel niet gehaald hebben.

Toch is er wat veranderd. Nooit tijdens Poetins leiding was het enthousiasme voor verkiezingen zo laag. Ongeveer zestig procent van de 110 miljoen kiesgerechtigden bleef thuis. 'Het is niet de hoogste opkomst, maar wel hoog', zei president Poetin na de uitslag.

De lage opkomst speelde in het voordeel van zijn partij. De regering had de verkiezingen niet voor niets drie maanden naar voren gehaald: dan zijn veel Russen op de datsja paddenstoelen aan het verzamelen, buiten hun kiesdistrict.

Bij stemlokaal 2619 kunnen mensen zo doorlopen. De medewerkers van het lokaal - uitsluitend vrouwen - bladeren door de lijsten: achter tweederde van de namen staat 's avonds geen kruisje. Wie zijn wel gekomen?

Gepensioneerden, zoals Anastasia Soerkova. Zij zet net als Gennadi Sergejevitsj een kruisje bij Verengd Rusland. 'Ik wil dat alles zo blijft als het is', zegt Soerkova. 'Als andere partijen winnen, komen er oorlogen. Zij hebben geen ervaring met macht.'

Verenigd Rusland lijkt in zijn opzet geslaagd: de vaste aanhang is gekomen. Die bestaat vooral uit ambtenaren, mensen die op sociale zekerheid leven en orthodox gelovigen.

De stembus wordt geleegd. Beeld epa
De stembus wordt geleegd.Beeld epa
President Poetin op het campagnehoofdkantoor van de partij Verenigd Rusland. Beeld reuters
President Poetin op het campagnehoofdkantoor van de partij Verenigd Rusland.Beeld reuters

Verliezer van de dag

Ook bleef grote onrust, zoals vijf jaar geleden, zondag uit. Er kwamen veel minder meldingen binnen van onregelmatigheden bij stemlokalen. Al waren die er wel. Webcams in stemlokalen zouden vastgelegd hebben hoe een aantal medewerkers van stemlokalen de stembussen volpropten met eigen biljetten. De meeste klachten gingen over 'carrousels': bussen die mensen langs stembussen rijden zodat zij hun stem meer dan een keer kunnen uitbrengen. De controle was dit jaar lager: waarnemers van de onafhankelijke organisatie Golos mochten hun werk niet doen.

De uitslag geeft de machthebbers vertrouwen. De parlementsverkiezingen werden gezien als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen van 2018. De verwachting is dat president Poetin zich verkiesbaar zal stellen voor een vierde termijn.

Verliezer van de dag is het liberale Jabloko. De partij maakte kans om als enige felle oppositiepartij in de Doema te komen. In Moskou haalde de partij ruim 11 procent van de stemmen, maar landelijk is de kiesdrempel naar verwachting niet gehaald.

Tot teleurstelling van Svetlana Avdejeva, die met haar twee dochters naar het stemlokaal is gekomen. Vertrouwen in de verkiezingen heeft ze niet. Maar 'we moeten doen wat we kunnen', zegt ze nadat ze op Jabloko gestemd heeft. 'Het is de enige echte oppositiepartij tussen al die rotzooi.'

Lees ook

Voor democratie moet je in Rusland niet naar Moskou, maar naar Veliki Novgorod. Driehonderd jaar lang was het stadje democratischer dan de meeste Europese steden (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden