Vastberaden Limburger loyaal tot op het bot

Hoewel tweede keus, lijkt CDA-Kamerlid Gerd Leers bekwaam voor het burgemeesterschap van Maastricht. Dat was hij ook voor de fractie, 'maar hij is altijd Limburger gebleven'....

Gerd Leers schudde in april nog de Cubaanse leider Castro de hand. Het CDA-Kamerlid zou een congres voor parlementariërs bezoeken en belandde per ongeluk in een bus met delegatieleiders die Castro zouden ontmoeten. Leers was geen delegatieleider, maar deed alsof hij de leider van de Zuid-Nederlandse delegatie was.

'Typisch Leers', zeggen zijn fractiegenoten in Den Haag, aan wie hij het verhaal in geuren en kleuren had verteld. Volgens hen is Leers ondanks zijn elf jaar Kamerlidmaatschap nooit een éminence grise geworden. Hij bleef eerder een jonge hond.

De katholiek Gerd Leers (50) kwam in 1990 in de Tweede Kamer. Hij werd geboren in Kerkrade, zat op een kostschool in Weert en studeerde planologie in Nijmegen. Hij verhuisde naar Brabant, waar hij een aantal functies in het bedrijfsleven had en het provinciebestuur adviseerde.

Van 1982 tot mei 1990 was Leers fractievoorzitter voor het CDA in Goirle. Volgens voormalig CDA-wethouder De Groot-Kuijs was hij energiek en sociaal bewogen. 'Hij kan goed luisteren en wil dat plannen ook worden uitgevoerd. Hij houdt niet van afwachten.' De overstap naar Maastricht komt voor haar niet als verrassing. 'Hij is altijd Limburger gebleven, zijn huis staat open voor buurtgenoten, zeker als er iets te vieren is. En degenen die hem kennen wisten dat hij zo'n post ambieerde.'

Kamerlid Wim van de Camp voorspelt dat de CDA-fractie Leers nog zal gaan missen. 'Binnenskamers is hij kritisch, naar buiten toe loyaal tot op het bot.' Volgens Van der Camp bijt Leers zich vast in dossiers en laat hij zich alleen overtuigen dat het anders moet, als daar sterke argumenten voor zijn. De bouw van de Betuwelijn bijvoorbeeld had Leers liever helemaal willen stoppen toen minister Netelenbos de Noord- en de Zuidtak schrapte.

Leers kwam ook met een eigen variant voor de route van goederentreinen naar Duitsland. Hij kwam met het idee voor een reizigersvereniging waar mensen konden klagen over de Nederlandse Spoorwegen. Samen met het opgestapte PvdA-Kamerlid Van Gijzel zette hij de Kamer aan tot een parlementaire enquête naar fraude in de bouw.

Ook buiten de politiek is Leers steeds actief geweest. Hij is bijvoorbeeld lid van de stichting Vrienden van de Maria Boodschapkerk in Goirle en was vijf jaar voorzitter van de Stichting Katins die kinderen opvangt van ouders met een reizend of varend bestaan. Hoofdaalmoezenier Bernard Welzenes van de binnenvaart haalde Leers in het bestuur dat moest fuseren met een protestantse stichting. 'Vanwege zijn gevoel voor katholieke signatuur en het feit dat hij mensen kan binden.' Welzenes ziet slechts één probleempje: 'Hij houdt absoluut niet van grote shows. En heeft u de intocht van Sinterklaas dit jaar gezien?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden