Vast bouwpersoneel ook de klos

Duizenden banen weg...

Van onze verslaggever

Amsterdam Na inleenkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ondervinden in de bouw nu ook werknemers met vaste contracten de gevolgen van de crisis aan den lijve. Middelgrote en kleine bouwbedrijven hebben in juli en augustus ongeveer 5 procent van hun vaste personeel ontslagen. Dat blijkt uit een enquête onder 1.700 mkb-bouwbedrijven door de Aannemersfederatie Nederland (AFN), een brancheorganisatie voor bouwbedrijven. In totaal zou het gaan om duizenden banen.

De bevindingen sluiten aan bij het idee dat velen in de branche al lang uiten, dat de echte klap in de bouw pas na de bouwvak zou komen. Fors meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden geeft aan dat de orderportefeuille sinds de zomer is geslonken en kleiner is dan normaal. Voor de zomer bedroeg dat percentage nog 43 procent. Driekwart van hen zegt nu te weinig orders te hebben, tegen 60 procent in juni.

Ook middelgrote en kleine bedrijven die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van infrastructurele projecten, krijgen het steeds zwaarder, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens AFN-voorzitter Henk Klein Poelhuis merken deze bedrijven vrijwel niets van overheidsmaatregelen om de uitvoering van grote projecten te versnellen. ‘Het is onbegrijpelijk dat overheden ook nu nog voornamelijk in megaprojecten denken.’

Klein Poelhuis ziet één voordeel van de crisis. Veertig procent van de ondervraagden zegt op zoek te gaan naar nieuwe markten en klanten. ‘Dat is hartstikke goed voor de dynamiek in de bedrijfstak’, aldus de AFN-voorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden