Varoufakis nog steeds optimistisch: 'deal met EU nabij'

Terwijl de Grieken zo goed als door de bodem van hun schatkist zakken, beweert de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis nog maar eens dat een deal met de Europese geldschieters nabij is. 'Laten we zeggen binnen ongeveer een week', zei hij tegen het Griekse Star TV. De andere eurolanden zullen hem pas geloven als de Griekse regering ook echt met daden komt.

Joost de Vries
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld epa
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld epa

De linkse regering onder leiding van Syriza is sinds haar aantreden vier maanden geleden in zeer moeizame onderhandelingen verwikkeld met de rest van de eurozone. Premier Alexis Tsipras won de verkiezingen met de belofte de gifpil van Europa niet langer te zullen slikken. De consequentie was dat een laatste tranche van 7,2 miljard euro aan noodkrediet op losse schroeven kwam te staan.

Die 7,2 miljard is het laatste deel van een steunpakket van in totaal 240 miljard. Dat programma houdt op 1 juli op en uitzicht op een nieuw programma is er nog niet. Maar vooralsnog zijn alle inspanningen gericht op die laatste tranche. Griekenland heeft het geld hard nodig. Om aan de maandelijks schuldaflossing te kunnen voldoen, doet de regering een beroep op de kassen van Griekse banken en lokale overheden. Om een deel van een schuld bij het IMF af te lossen, à 750 miljoen euro, werd een reservetegoed bij datzelfde IMF aangeboord. De komende weken staan miljardenaflossingen voor de deur.

Grieken blijven Europese eisen weigeren
De eurolanden zijn alleen bereid de laatste tranche uit te lenen als Griekenland instemt met het doorvoeren van hervormings- en bezuinigingsplannen. Tsipras en Varoufakis zijn juist van plan ontslagen ambtenaren opnieuw aan te nemen en weigeren te praten over het verhogen van de pensioenleeftijd en het verlagen van ambtenarenlonen.

Ook met de harde deadline in zicht en een financiële storm aan de horizon houdt de regering vast aan haar stokpaardjes. Varoufakis zei tegen Star TV: 'Ik verzeker u dat als we moeten kiezen tussen het betalen van een geldschieter en een gepensioneerde, we zullen kiezen voor de gepensioneerde. Maar ik hoop dat we ze allebei kunnen betalen.' Hij bekritiseerde de Europese kredietverleners voor de strenge eisen die zij stellen aan hun leningen. 'Ze hanteren een harde onderhandelingstactiek. Ik vraag me af of iedereen in Europa er trots op is.'

Mogelijk blijkt later deze week of onder druk van de tijd echte stappen worden gezet. Tsipras ontmoet donderdag en vrijdag zijn Europese collega's in de Letse hoofdstad Riga bij een een top over de samenwerking met Oost-Europese buurlanden.

De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld reuters
De Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden