Varkenssector bang voor oplaaien pest

LTO-Nederland vreest een nieuwe uitbraak van varkenspest. Volgens de boerenorganisatie is het nog slechts een kwestie van tijd of het virus, dat rondwaart in Luxemburg en delen van Duitsland en Frankrijk, bereikt ook Nederland....

Hij vindt het zeer verontrustend dat het virus zo hardnekkig rondwaart op het Europese vasteland. Het vermoeden bestaat dat wilde zwijnen de varkenspest hebben verspreid in Luxemburg en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Ook in de Franse gebieden Moselle en Meurthe-et-Moselle zijn varkens besmet. In Noordoost-Spanje woedt de ziekte eveneens.

Het vrije wegtransport in Europa en het toeristenverkeer dragen bij tot een snelle verspreiding van het virus. Van Gisbergen, zelf varkenshouder in het Brabantse Hooge Mierde, roept veetransporteurs en boeren op tot opperste waakzaamheid en maximale naleving van hygiëne-regels. Maar hij vreest dat het virus niet meer te stuiten is door de open grenzen in Europa.

Het ministerie van Landbouw is zich bewust van het gevaar en heeft extra veiligheidsmaatregelen afgekondigd. Zo moeten alle terugkerende veewagens die door Frankrijk, Duitsland of Luxemburg zijn gereden, zo snel mogelijk over de Nederlandse grens worden gereinigd en ontsmet op erkende wasplaatsen. In Luxemburg geldt tot 15 juni een algeheel vervoersverbod. Ook in de besmette zones van Frankrijk en Duitsland mogen geen veetransporten plaatsvinden.

'We moeten de kans zo klein mogelijk maken dat het virus hier binnenkomt', zo waarschuwt het departement. Maar volgens een woordvoerder is niets uit te sluiten: 'Het vervelende van een dierziekte is dat je het niet in de hand hebt.'

Volgens LTO zal een nieuwe uitbraak van varkenspest voor veel varkensboeren de doodsteek betekenen. De sector is zich nog steeds aan het herstellen van de grote pestepidemie in 1997 en de MKZ-crisis van vorig jaar. De prijzen liggen laag en enkele belangrijke markten buiten Europa, zoals Japan en de VS, zijn verloren gegaan. Daarnaast is de concurrentie op Europese markten verhevigd. Vooral Denemarken heeft vorig jaar het gat opgevuld dat Nederlandse varkensexporteurs als gevolg van de MKZ-crisis lieten vallen.

De dreiging van een nieuwe varkenspestepidemie zet ook druk op de voortdurende discussie over wel of niet vaccineren. LTO is fervent voorstander van het inenten van dieren in een ruime zone rond het bedrijf waar varkenspest wordt geconstateerd. Maar de EU geeft daar nog steeds geen toestemming voor.

Van Gisbergen: 'Tijdens de varkenspest in 1997 zijn tussen de elf en twaalf miljoen dieren afgemaakt. Die beelden komen de laatste tijd wel weer terug als ik 's nachts naar het plafond kijk. Dat is mijn grote angst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden