Varkenshouders: te strenge eisen aan uitbreiding

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) daagt de provincie Noord-Brabant voor de rechter omdat de provincie extra strenge eisen stelt aan varkenshouders die hun bedrijf willen uitbreiden. De vakbond is bang dat alle kosten van milieu- en diervriendelijker bedrijfsvoering terechtkomen bij de boeren.

AMSTERDAM - In februari is door verscheidene Brabantse partijen, waaronder de Provinciale Raad Gezondheid, de Brabantse Milieu Federatie en de ZLTO (de vereniging voor agrariërs in het zuiden) afgesproken dat er vanaf dit jaar hogere milieu- en andere eisen gelden voor veehouders die hun bedrijf willen uitbreiden. In Brabant ligt de lat daarmee hoger dan in de rest van Nederland. Criteria waarop wordt gelet, zijn bijvoorbeeld stankoverlast, de leefruimte voor de dieren en fijnstofuitstoot. De NVV zat begin dit jaar wel bij het overleg, maar heeft niet ingestemd met het akkoord.


De NVV eist voor de rechter dat de provincie de supermarkten dwingt de boeren tegemoet te komen. De supermarkten zouden een deel van de kosten die de veehouders moeten maken om aan de hogere norm te voldoen dan moeten vergoeden. Als dit niet mogelijk is, dan moet de provincie een financiële bijdrage leveren, vinden de varkenshouders.


Daarnaast stelt de bond dat bepaalde bovenwettelijke eisen onrechtmatig zijn. De provincie komt volgens de vakbond eerdere afspraken niet na. De NVV verwijst naar een eerder akkoord tussen supermarkten, vleeshandelaren, vleesverwerkers en veehouders uit 2012. Daarin is volgens de bond afgesproken dat het vergroenen van de vleesproductie een verantwoordelijkheid is van álle partijen in de productieketen. De supermarkten zouden daarbij een voortrekkersrol moeten spelen, aldus de NVV.


Secretaris Frank Donkers van de NVV: 'Onze zorg is dat de winkeliers nu achterover gaan leunen. Zij hoeven nu niets te doen.' De provincie gaat ervan uit dat de veehouders de meerkosten vanzelf terugverdienen, omdat ze voor dier- en milieuvriendelijk vlees een hogere prijs kunnen vragen. De varkenshouders vrezen dat daar niets van terecht komt.


De provincie ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. 'De varkenshouders doen nu net alsof wij de lat ineens huizenhoog leggen en enorme investeringen van hen eisen,' zegt een woordvoerder. 'Maar de norm geldt alleen voor bedrijven die willen uitbreiden. Dat betekent dat ze toch al een investering gaan doen. En uitbreidingsruimte moet je verdienen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden