Varkensfiletjes met appelsaus

Marie-Louise Schipper


Ingrediënten


Voor 4 personen
3 geschilde en fijngesneden appels
2 sjalotjes, fijngesneden
4 zure augurkjes, fijngesneden
een half kopje appelsap
een eetlepel appelciderazijn
een handvol gedroogde cranberries
een eetlepel crème fraîche
1 eetlepel fijne mosterd
peper en zout naar smaak
4 varkenfiletlapjes, gepeperd en gezouten
een flinke klont boter


Er zullen genoeg wetenschappers zijn die van de hoed en de rand weten, maar mij kost het de nodige moeite de zin en onzin te begrijpen van de Body Mass Index : het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat. Zelf uitrekenen hoeft niet meer, op internet hoef je gewicht en lengte maar in te tikken en je krijgt een cijfer. Oh wonder: ik bevind mij op het nippertje in de groene - goede - zone.

Maar wat hoorde ik onlangs? Vergeet de weegschaal, vergeet BMI: het gaat tegenwoordig om de buikomvang - gemeten vanaf de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Voor vrouwen geldt een maximum van 88 centimeter. Liefst minder. Bij mannen ligt de grens bij 102 centimeter. Is de buikomvang groter, dan is er sprake van abdominale obesitas.

De mensen die deze meetmethode hebben bedacht, zijn waarschijnlijk verstandige lieden zonder humor. Bij deze methode hebben zij namelijk een speciaal meetlint ontworpen dat je kunt vastklikken om je middel waardoor er niet meer gesmokkeld kan worden.

Treurig! Dus probeer de adem in te houden, pak een centimeter en trek die strak: ja hoor, met enige moeite onder de 88. Die vetophoping in de buik wordt trouwens de appelvorm genoemd. Bijzonder gevaarlijk voor het functioneren van de ingewanden. Teveel buikvet kan diabetes veroorzaken.

Toch zijn appels en vet een geweldige combinatie. Pof een appel, giet er wat gesmolten roomboter overheen: lekker. Of maak varkensfiletjes met appelsaus.

Snipper drie geschilde appeltjes in fijne stukjes en doe die in een kom. Voeg vervolgens twee fijngesnipperde sjalotjes toe, vier zure augurkjes in stukjes, een half kopje appelsap, een eetlepel appelciderazijn, een handvol gedroogde cranberries, een flinke eetlepel crème fraîche, een eetlepel fijne mosterd en peper en zout naar smaak. Meng deze ingrediënten zorgvuldig en stoof het geheel ongeveer 10 minuten in een pan met dikke bodem op een matig vuur - tot de appel zacht is. Bak vervolgens de gezouten en gepeperde varkensfilets in boter in 10 minuten gaar. Keer regelmatig en giet vlak voor het opdienen de saus over het vlees. Serveer er een zuurkoolstampotje bij.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden