Varkensboeren protesteren bij grote supermarkten

ZAANDAM (ANP) - Groepjes varkenshouders voeren woensdag actie bij de supermarktconcerns Schuitema en Ahold. In Zaandam en Amersfoort delen ze symbolisch oranje ballen uit.

Ze vragen hiermee aandacht voor de investeringen die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen. De varkenshouders kunnen daar binnenkort mee beginnen. Ze trekken aan de bel omdat de supermarkten volgens hen niet thuis geven nu de financiële compensatie moet worden geregeld voor de aanschaf van de box waarin de biggen worden verdoofd.

Het lukt de boeren en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) al een maand niet hierover afspraken te maken. Als rond 1 juli niet wordt begonnen met het verdoofd castreren van biggen, kan er op 1 januari 2009 geen vlees van deze varkens in de supermarkten liggen, stellen de boeren.

Fonds supermarkten

Landbouworganisatie LTO Nederland, NVV (Nederlandse Varkenshouders Vakbond) en COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) roepen de supermarkten op hun eerdere toezegging uit de zogeheten verklaring van Noordwijk na te komen. Daarin werd eind 2007 afgesproken dat het castreren van biggen uiterlijk in 2015 stopt en dat de meerkosten van het verdoofd castreren gecompenseerd zouden worden.

De varkensfokkers ramen die eenmalige investeringskosten voor de gehele sector op 3,5 miljoen euro. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) zouden de supermarkten een fonds kunnen vullen om die kosten van de boeren te vergoeden. De varkenshouders willen dat wel. Ze hopen hier woensdag over te kunnen praten met vertegenwoordigers Ahold en Schuitema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden