Varkens extra gecontroleerd op pest

De varkens op de elf bedrijven in de Achterhoek waarvoor sinds dinsdagavond een vervoersverbod geldt, worden extra in de gaten gehouden op symptomen van de varkenspest....

ANP

Elf veehouderijen ten zuidoosten van Winterswijk en Aalten mogen ter voorkoming van een uitbraak van de varkenspest geen vee en andere dierlijke producten als mest vervoeren. Dit deel van de Achterhoek ging op slot na de nieuwe vondst van besmette varkens op een boerderij in het Duitse Borken, net over de grens.

De nieuwste uitbraak is aanleiding voor extra overleg in Brussel. De Europese Commissie overlegt woensdag met Duitsland en Nederland over mogelijke extra maatregelen om de ziekte de baas te worden.

Sinds de uitbraak van de klassieke varkenspest (KVP), zoals de ziekte officieel heet, in maart van dit jaar in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen probeert het landbouwministerie te voorkomen dat het virus overslaat naar de Nederlandse varkensstapel. Naast een extra schoonmaakbeurt van de veewagens letten de autoriteiten onder meer ook verscherpt op zieke dieren.

Veehouders zijn bijvoorbeeld verplicht bloed van zieke varkens, die met medicijnen behandeld worden, in te sturen voor controle op besmetting. Die plicht geldt in heel Nederland en ook voor varkens die geen symptomen van de varkenspest hebben. Ook heeft minister Veerman (Landbouw) besloten een nieuwe testmethode voor varkenspest in te stellen. Deze zogenoemde PCR-test noemt de woordvoerster een ‘grote winst’ omdat hiermee het virus in varkens binnen een halve dag kan worden opgespoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden