Variaties op 'onze haring'

Haring, zalm (eerst gerookt, dan pas naturel) en garnalen. Het zijn de meest gegeten vissoorten in Nederland, blijkt uit de cijfers over 2002 die het Nederlands Visbureau op een rijtje heeft gezet....

En wie de afgelopen jaren visetende landgenoten heeft gezien zal de indruk hebben dat er wat dat betreft eigenlijk maar weinig verandert. Een harinkje op witte brood of uit het vuistje op de markt, zalm veelal op een toastje en garnalen in de cocktail. En dan is er nog de gerookte paling, die doet het ook goed. Lekker makkelijk natuurlijk, want ook hier geldt: hapt lekker weg op toastje of broodje.

Daarentegen zijn we minder kibbeling en lekkerbekjes gaan eten. Komt vast door het vette imago dat aan deze vishappen kleeft. En over niet-eten gesproken: bijna eenderde van de Nederlanders (30 procent) koopt nooit vis. Rond een vijfde koopt een keer per maand of vaker vers bereide vis.

Om aan de slag te gaan met een van de meest gegeten vissen in ons land: de haring.

Lekkere variaties op 'onze haring' met ui komt uit Scandinavië. Uit het Basiskookboek VIS (zie ook de Volkskeuken van 26 april): Haring in de salade: met dille-roomsaus, met radijs en bosui, en met biet en appel. Met geroosterd brood erbij lekker als lunch voor zes personen.

Haring met dille-roomsaus

Snijd 2 haringen in dunne reepjes.

Meng in een schaal de zure room met de mierikswortel, dille en zout en peper naar smaak.

Schep de reepjes haring erdoor en laat de salade in de koelkast ten minste een uur intrekken.

Haringsalade met radijs en bosui

Snijd twee haringen in dunne reepjes.

Meng in een schaal de Griekse yoghurt met de radijsjes, bosui, basilicum en zout en peper naar smaak.

Schep de reepjes haring erdoor en laat de salade in de koelkast ten minste een uur intrekken.

Haringsalade met biet en appel

Snijd twee haringen in dunne reepjes.

Klop in een schaal een dressing van de appelazijn, olijfolie, mosterd en zout en peper naar smaak.

Schep de biet, appel en munt erdoor.

Schep de reepjes haring erdoor en laat de salade in de koelkast ten minste een uur intrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden