Variabele hypotheek wordt snel duurder

De variabele hypotheekrente is hard aan het stijgen. ABN Amro verhoogt de rente op zogenoemde 'Euribor-hypotheken' per 1 juni met 1 procentpunt. Vorige week werd al bekend dat ING hypotheekklanten met een variabele rente vanaf 1 augustus 0,35 procentpunt extra in rekening gaat brengen.

YVONNE HOFS

AMSTERDAM - ING en ABN Amro zeggen dat het rentebesluit noodzakelijk is vanwege gestegen kosten. Nederlandse banken moeten een relatief groot deel van hun hypotheekverstrekking met leningen financieren. Dat komt doordat de Nederlandse hypotheken hoger, en de bancaire spaartegoeden lager zijn dan in het buitenland. Het financieringsgat tussen de spaartegoeden en de hypotheekportefeuilles van de banken is bijna 300 miljard euro. Dat geld moeten de Nederlandse banken lenen van vooral buitenlandse investeerders. Die vragen vanwege de crisis een hogere rente dan vroeger, omdat ze hypotheken een riskantere investering vinden dan voor 2008.

Hoewel de Europese basisrente voor interbancaire leningen zich op een historisch laag niveau bevindt, moeten banken vanwege de crisis een risico-opslag op deze rente betalen. Ook de strengere bankenregulering, die als gevolg van de kredietcrisis wordt ingevoerd, jaagt de banken op kosten.

Die kosten berekenen de banken nu door aan de klant, zoals ze al hadden aangekondigd. De opslag op Euribor-hypotheken van ABN Amro gaat in één klap van 1 naar 2 procent. Het betreft zo'n zesduizend hypotheken van vóór 2009. Sinds dat jaar worden deze hypotheken door ABN Amro niet meer verkocht. De renteverhoging van ING geldt voor alle hypotheken met een variabele rente van na 1 juni 2009. Op die datum heeft de bank de rentevoorwaarden aangepast, om een plotselinge verhoging van de variabele rente mogelijk te maken. Bij oudere hypotheken heeft de bank dat recht niet.

De vaste hypotheekrente is vooralsnog niet gestegen. De rentemarge op hypotheken met een rentevaste periode is hoger dan die op hypotheken met variabele rente. De kans lijkt groot dat de vaste rente zal volgen. De banken hebben in elk geval gedreigd dat ze de bankbelasting die de Tweede Kamer volgend jaar wil invoeren, aan de consument zullen doorberekenen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden