Varèse prachtig geïntroduceerd

Een van de beste films op het nieuwe festival Doku.Arts is die over Edgard Varèse...

Doku.Arts heet het festival, en het wil een podium bieden aan documentaires over kunst en kunstenaars. Het werd al twee keer in Duitsland georganiseerd, woensdagavond begon in het Filmmuseum in Amsterdam de eerste Nederlandse editie.

Festivalleider Andreas Lewin selecteerde ruim dertig films over muziek, beeldende kunst, film en literatuur. Het zijn films die de bioscoop al lang niet meer halen, nauwelijks nog worden uitgezonden door de Publieke Omroep, en ook op de grote festivals weinig aan bod komen. Het initiatief verdient dus alle lof, hoewel voor een aantal producties geldt dat het onderwerp interessanter is dan de documentaire(vorm) zelf.

Dat geldt zeker niet voor Edgard Varèse, een Visionair in Geluid van Frank Scheffer, waarin beeld en geluid gelijkwaardig worden behandeld. Scheffers film over de Franse componist is naar eigen zeggen de epiloog van zijn reeks over de grote hedendaagse componisten van de 20ste eeuw – een passende epiloog, van een even consistente als imposante reeks. Want Scheffers passie begon ook met Varèse: met een weggemoffeld citaat op de platenhoes van Frank Zappa’s We’re Only In It For The Money. Toen hij het las, spoedde Scheffer zich naar de platenzaak en kocht een elpee van Varèse. Hij snapte niets van de muziek, maar vond het prachtig; zijn muziekfilms komen daaruit voort.

Edgard Varèse, een Visionair in Geluid zit vol verwijzingen naar Scheffers eerdere werk, en er komen componisten aan het woord die hij al portretteerde, zoals Chou Wen Chung, Pierre Boulez en John Cage. Het zijn geen obligate pratende hoofden; de begeesterde en verhelderende verhalen over Varèse en de ziel van zijn werk, over wetenschap en alchemie worden geïllustreerd met beelden van woeste stromen, ruisende boomtoppen, geisers en ijskristallen, New York en Parijs.

De film is een prachtige introductie in het werk van Varèse, die je net als de 13-jarige Scheffer naar de platenzaak doet rennen. Overigens: er volgt nog een versie voor de bioscoop. Op Doku.Arts wordt de 50 minuten durende televisieversie vertoond.Jan Pieter Ekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden